Ture tips / Agerskov Fotohistoriske Museum

Agerskov Fotohistoriske Museum

 
(Indsat 21 05 15) Har man interesse for kameraer og smalfilm, så må Fotohistorisk Museum på Tværgade 4 i Agerskov i Sønderjylland være et must for én.

Museet, der er det eneste privatejede i Danmark, er på ca 150 kvm, rummer mere end 1100 kameraer og 1500 smalfilm, ligesom også udstyr, reklamer, legetøj og et atelier kan opleves. En så omfattende udstilling kan være vigtig i vores digitaliserede tidsalder som et vægtigt kulturelhistorisk indblik, og udstillingen dokumenterer i al sin mangfoldighed græsrodskulturens styrke, og mange gæster med indsigt i kameraet som håndværk må fryde sig over apparaternes finish, vægten og mekanikken, der bare fungerer.   

Fascineret af mahognikamera

Historien om museet startede i 1963, da Alex Steinbach gik i lære som fotograf i København. Der fandtes et stort gl. mahognikamera, som han blev meget fascineret af, og det bevirkede, at han begyndte af samle på kameraer og andet fotoudstyr.

I 1977 flyttede han og hans familie til Falster, hvor der var plads til alle kameraerne. Museet får løbende mange fototing fra mennesker, som gerne vil have, at deres ting bliver opbevaret på museet så andre kan se den fotografiske udvikling.
- Man vil jo gerne vise Museets samling frem, og i 1994 blev det muligt at lave en lille udstilling i det gl. vandtårn i Hollands Gaard i Nykøbing Falster, hvor der kom mange mennesker om sommeren, samtidig med, at det også blev muligt at udvide museet så det til sidst var på 2 etager, siger Alex Steinbach. 

Hjemløs i en periode

Et flertal i vandtårnets bestyrelse bestemte imidlertid i 2005, at Multicenter Syd, som er en produktionsskole, skulle overtage ansvaret for bemanding, samt hvad der skulle være i vandtårnet. Det endte med at museet og de andre udstillinger måtte flytte ud af vandtårnet, og siden 2005 og frem til i dag har der kun været en meget lille aktivitet i vandtårnet.

Udstillingen der vokser

Senere fik Alex Steinbach og Fotohistorisk Museum tilbudt et stort lokale af direktøren for Nykøbing Zoo, så museet flyttede til Zoo. Desværre kom kommunesammenlægningen, hvor den nye kommune ikke mente, at museet kunne være der. Derfor er museet i 1994 flyttet til Agerskov, ”fordi at man i Jylland får tingene til at ske”, som Alex siger et sted. Her er udstillingen vokset, så den omfatter to etager, og den modtager hele tiden alle former for fotoudstyr til opbevaring. Museet håber tillige at kunne få penge, så det store 120 kvm loft også kan bruges.

 
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk