Arkiv / Annisette interview marts 2014

Annisette interview marts 2014

 Uddrag bragt i Kolding Ugeavis 12 04 14: At Savage Rose altid har været et band, der brændte for deres livsholdninger, er gennem årene tydeligt kommet til udtryk gennem deres musik i almindelighed og Annisettes indtrængende sang i særdeleshed. Man kunne have frygtet, at bandet var visnet ned eller opløst efter Thomas Koppels alt for hurtige død i 2006, men at det ingenlunde forholder sig sådan, har tiden efter vist. Savage Rose har altid været kendt for gerne at ville stille op og synge for retfærdighed, hvilket de f. eks. gjorde i Kolding i sommeren 1996, da Det rullende Galleri i Kolding havde en ubåd til at ligge ude ved Marina Syd.The Savage Rose, der spiller på Godset fredag 25.april, har netop færdiggjort indspilningerne til deres 45 års album.

Utrolig intenst

- Det har været utroligt intenst. Vi gav os selv lov til at glemme, hvordan vi plejede at spille de Savage Rose sange der har været nogle af koncerternes klassikere, og som er plukket fra et bagkatalog der er spredt ud over 45 år, siger Annisette, hvis stemme et sted bliver beskrievet som "en vild slyngplante, der omfavnerTina Turners soulprægede forlæg."

- Sammen med en håndfuld ny-skrevne sange, blev de gamle klassikere også nye, og de har planer om at udsende to albums, hvor det første, der udkommer 19. maj, hedder ”Roots Of The Wasteland”. Savage Rose, der består af syv faste medspillere, har alle været en del af de unge skud gennem de sidste otte år, samt de musikervenner, der når det byder sig til, er en uundgåelig ingrediens i deres univers.

 

Livet efter Thomas

Siden ”Land and Freedom”, der er fra 2012, står du krediteret for både tekst og musik. Hvordan er livet efter Thomas?

– Jo, livet er stadigvæk fantastisk smukt og jeg elsker det. Det er stadig fyldt af musik for mig og det, jeg har lavet sammen med Thomas i 45 år, da vi sammen startede Savage Rose (i 1968, red.), finder stadig sted.

- Thomas er i overført betydning stadig vores læremester på vores koncerter og plader, fordi vi har nogle stærke rødder sammen, og de rødder viser sig igennem vores sange, hvor fem af sangene er nyskrevne, og fem sange er tidligere Savage Rose sange i nye fortolkninger

Et eller andet sted siger du, at ”vi trodser den indskrænkning af den kunstneriske tilværelse, der kaldes krise, og lader musikken bestemme, hvordan den skal lyde”. Når I siger sådan, skal det så forstås, at I spiller lige, som I har lyst til uden at tænke på nogen trend?

– Ja, det er en af de ting, vi tænker på, og en anden ting er, at Savage Rose altid lige som har forkastet de snærende bånd, der blev lagt på os, enten det var i den ene retning eller den anden retning.

 

Musikken og sjælen vigtigst

- Vi har altid troet på, at musikken og sjælen i sangene er det vigtige og det er det også i dag. De historier, som skal fortælles, er tekster, der ligger mig på sinde nu, og vi har altid haft et syn på den sociale retfærdighed, der hele tiden findes i samfundet og i verden.

- Musikken skal ikke reduceres til at være et brancheprodukt., sanmen og musikken skal kunne flyve frit.

Hvordan synes du, at verden har forandret sig?

- Jeg synes, at de krige der er forårsaget af rovdrift på olie og magt og penge og guld, er dybt kritisabelt, ligesom vi også kan sætte parentes ved, om vi herhjemme virkelig har et velfærdssamfund?

- Derfor kalder vi også den nye plade for ”Roots of The Wasteland”, så dem der laver originalmusik, bliver på det nærmeste placeret på affaldssiden, mens kopimusikken bliver ført frem i lyset                                                 

Gennem årene har I altid været repræsentanter for retfærdighed her i verden, men er det takket være musikken, at I har den position eller det det fordi I er de mennesker, I er?                                                                             - Jeg har været så heldig, efter Thomas´ død, at spille sammen med et helt vidunderligt band. Nu spiller vi sammen på ottende år, og det er faktisk i længere tid end det gamle Savage Rose. - Vi har fået et fantastisk liv sammen, har det sjovt ude på landevejene, og musikalsk set er vi uadskillelige nu .

65 årigs vilkår

- Jeg har været forundt at have de oplevelser, siden jeg var syv og optrådte første gang. Inden Savage Rose var jeg med i Dandy Swingers, men så længe publikum gerne vil høre Savage Rose, så er det jo en fantastisk gave for mig som 65 årig

Hvad er forskellen så på den 45 årige Annisttte og den 65 årige Annisette? - Har hah har, siger hun i telefonen. - Ja, det er en fantastisk rejse, der har været smuk. hvor der har været bump på vejen, men et utroligt liv, og jeg er fyldt af kræfter stadig og så længe jeg er det, bliver jeg stående på scenen.

- Men når man er 65 år, så ved man også godt, at der kan ske en masse, og tiden, hvor jeg ikke kan længere, rykker jo hele tiden nærmere, siger Annisette, der ikke svarer igen på vores kompliment om, at hun jo ”stadig har stemmen”, men slår i stedet for over i en iagttagelse:- Når jeg kigger ud af mit vindue lige nu, så ser jeg et kæmpestort gammelt kastanietræ som er helt fyld af rynker, men fuldt med kraft, og træet er det allerhøjeste ude i haven

Historie, der gør klar

Men bliver man ikke stærkere med årene?

- Man får jo et større erfaringsgrundlag, og man får flere historier at fortælle, og bliver måske mere overbevist om, hvad det er, der er vigtigt her i livet. Og samtidig med, at den historie bliver klarere, jo mere klar bliver man på sig selv. På den måde kan man godt sige, at en gammel indianerhøvding er agtværdig, fortsætter hun, idet hun med tonefaldet antyder, at den sætning godt må blive hængende lidt i luften.                                                               Et andet sted siger du, at ”Vi var opsat på at skabe et nyt album der strakte sig dybt ned i rodnettet af vores lange musikalske historie, og ud i vores nutid og fremtid.” Hvordan vi du betegne hhv. nutiden og fremtiden for Savage Rose?                                                                                                                - Ja, nutiden er den, vi står i lige nu og egentlig har den ikke forandret sig synderligt meget siden dengang, jeg startede med Savage Rose, hvor vi var en del af et oprør mod krigen og et ungdomsoprør, der vil have social retfærdighed, og det er faktisk det samme, som det, der sker i dag, så vores oprør mod det ligger i de sange, vi synger

Livet viser sig 1. april, 1. maj og 1. juni

Tror du nogen af de krigsherrer, som du omtalte lige før, lytter til Jeres musik?

- Jeg håber, at de lytter, og jeg håber, de vil tænke på, hvordan verden kan komme til at se bedre ud, uden at man absolut skal løbe så langt efter mammon og olie penge og guld- Livet viser rigtig sin kraft 1.april, 1. maj og 1. juni, når alt blomstrer, og noget stærkere end det findes ikke og det er et eksempel på noget, der er større end had og slå hinanden ihjel. Derfor elsker jeg at synge sange, der har noget med mine små børnebørn at gøre, siger Annisette og fortæller om, hvor meget hun nyder det, når ”de der små knægte sidder herhjemme, og hvor der kommer voksdug og masser af malerbøtter og farver på bordet”                                                                       –Så fortæller mormor om alle de oplevelser, jeg har haft, og så er der dyb koncentration fra børnebørnene og det er dejligt. Ihvertfald bedre end alle de computerspil, børnene ellers er opflasket med, et voksens menneskes fortælling fra virkeligheden må alt andet være bedre.

Når mormor fortæller

- Jeg tror, det er vigtigt, at de oplever, at ens mormor også kan noget i virkeligheden, som kan være lige så spændende, som det de ellers ser i computerspil, siger Annisette, der i sin måde at fortælle på er indbegrebet af liv, mystik og kærlighed.De foreløbige planer for Savage Rose er seks koncerter, nogle festivaller og ”noget Norge” ind i sommeren

Er der ikke også bud efter dig til foredrag?

- Jeg er blevet spurgt et par gange, men alle ved, at jeg har travlt med at synge. Men jeg overvejer da at skrive mine memorierer med alle de historier, jeg har i mig. Muligvis kommer det til at foregå på den måde, at jeg hyrer en ghost writer til at skrive,hvor jeg så bare fortæller

 

Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk