Artikler med brod / Thomas Blachmanns manifest for den kreative masse

Thomas Blachmanns manifest for den kreative masse

Thomas Blachmann: Længe leve den kreative masse (Lånt på biblioteket) FEATURE
 
(indsat 25 10 17) ”Alle unge mennesker, rejs Jer! Målet er ikke en højtuddannet visionsløshed, målet er, at I skal skabe verdens bedste samfund”
Sådan skriver Thomas Blachmann et sted i sin nyeste pamflet ”Længe leve den kreative masse”. Store dele af Danmarks befolkning kender ham som dommer i X-Factor udsendelserne i ti år, og er han p. gr. af sit store ego enten i stand til at støde folk fra sig eller brænde sig ind i folkedybets bevidsthed med alle sine sylespidse kommentarer.
 
Opdragelse i lommeformat
Med ”Længe leve den kreative masse” har han skrevet den mindste bog, undertegnede nogensinde har lånt på biblioteket, idet dens lommeformat kun består af 58 sider.
Den består, ud over forord og efterskrift, af fem såkaldte ’beføjelser’ som ’Idioten og geniet’, ’Improvisér med sproget’, ’Ordblindhed er en gave’, ’Grebet’, og ’Blotteren er et gavmildt væsen’.
Pamfletten er spækket med kloge livsanskuelser, som ikke kun unge, men alle, der både vil livet, men også sine medmennesker, kan have udbytte af at læse.
 
Blachmann mellem to stole
”Hele dit liv, har du fået tudet ørerne fulde af, at du skal huske at tænke før du taler, men glem det; Tal før du tænker”, skriver han et sted, som han følger op på et andet sted med ordene: ”Bliv en konge af nu´et ved at være til stede, vær spontan uden angst for at være pinlig”, fortsætter han, idet han pointerer vigtigheden af ”at tale med sit indre jeg.”
 
Blachmanns evne til at sætte sig mellem to stole, hvor der på den ene ryg står ”despoten” og på den anden ”den revolutionære” er både pamflettens styrke og svaghed. Svaghed, fordi dens tonefald let kan virke nedladende, men styrke, fordi han tør blotte sit eget skrøbelige ego i en større sags tjeneste, for som han selv skriver, ”hvordan ens hjerne evner at analysere sig selv”, eller ”dine ideer fortæller dig, hvad du længes efter.”
 
Bare ring
Blotlæggelsen af sig selv er så fuldkommen, at han opfordrer interesserede til at ringe til ham på hverdage i middagspausen på telefon 22 19 42 32.
 
I det hele taget fremhæver han spontaniteten som en vigtig ting for ethvert individs livsførelse, hvor han skriver, at ”der er intet mere charmerende end spontane mennesker, som ikke kan lade være med de skøre indfald med andre.” - Gode samtaler er et fælles ansvar, og de begynder det sted, hvor sansen for detaljen og de spontane indfald er altafgørende.”
 
Han beskriver også, hvordan selvtillid kan udmønte sig: ”I begyndelsen (mens man har mindreværd), bruges stemmen kun som en hvisken, men jo mere selvtillid, du får, jo højere bliver den”
 
Endelig har han denne recept på, hvordan man får en god idé: ”Man finder balancen mellem sin indre ’idiot’ (der vist betyder noget i retning af den spontane, ukontrollerede del af personligheden) og sit indre ’geni’ (der vist, lidt misvisende, betyder perfektionist, overjeg).
 
Måske én eller flere af eksemplerne fra pamfletten vil kunne bruges, når forældre eller skolen skal opdrage børn?
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk