Lokale seniorportrætter / Bridgen er Birgit Nielsens liv

Bridgen er Birgit Nielsens liv

- Udfordringen gør aldrig livet kedeligt, tværtimod sætter ting, der ekspanderer, gang i én, siger Birgit Jensen, der fra sin altan har udsigt til både havnen og fjorden.

Indsat sommeren 2012:
At antal år, man har lyst til at blive, ofte er noget, man kan beslutte sig til, er 67 årige Birgit Jensen et godt eksempel på. Lige så livsklog, hun forekommer, når man snakker med hende, lige så hårdt har livet været for hende i mange år, fremgår det af den snak, jeg har med hende i begyndelsen af august måned. Hun fortæller sin historie, mens vi sidder og kigger ud over havn og fjord fra hendes lejlighed på Kikkenborgvej.
- Jeg har været ædru i de sidste syv år, men jeg har forberedt det i næsten 25 år. Godt nok har jeg været ædru ind indimellem, men jeg har også været syg og deprimeret og har så forskanset mig i min lejlighed, fortæller Birgit Jensen om dele af sit liv, der også omfatter periodevis tæt kontakt med Overmarksgården.
Hvad var det så, der gjorde, at du fandt ind til en normal tilværelse?
- Det har helt sikkert været bridgen, fordi der i den er nogle udfordringer. Når man spiller, sker der bare noget forskelligt hele tiden, så det ikke bliver for trivielt og kedsommeligt.- Alle ældre burde give sig til at spille bridge eller noget tilsvarende, for der er også meget socialt i det, i og med at man har en makker, og man skal kende hinanden godt, siger Birgit Jensen. Hun har for nylig, sammen med sin makker, håbet på at komme ind mellem de ti bedste af 48 damer herhjemme, men hvor de måtte nøjes med en 14. plads.
- Prins Henrik var ude og besøge os i Vingstedhallen, da vi havde turnering, og han var meget ihærdig, tilføjer Birgit smilende, og uddyber forklaringen på spillet med:
- Bridgespillere er ofte nogle nørder, og det er tit meget intellektuelle mennesker, der spiller, siger Birgit, der lige har været af sted på en 14 dages bridgerejse

Pioneren
Var bridgen den medvirkende årsag til at du forberedte dig på at blive ædru?
- Ja, det var det helt sikkert, det har været hårdt arbejde, lige som at få sig et ordentligt liv, siger Birgit Jensen, der har to piger, Mette på 42 år og Lene på 48. Alle tre har de i løbet af september fødselsdag, så der ”render vi meget sammen.” Birgit Jensen er oprindeligt kontoruddannet, men da hun blev ansat ude i Naturgas Syd som den fjortende, føler hun, at hun har været een af pionererne:
- Jeg kan godt lide, at tingene udvikler sig omkring mig, på samme måde som i dag med bridgen. Udfordringerne gør det aldrig kedeligt, tværtimod sætter ting, der ekspanderer, gang i én, fortsætter hun, der undervejs uddannede sig som akademiøkonom i eksportafdelingen.
– Da jeg rejste derfra, var vi 250, så det har været en begivenhedsrig tid. I dag synes jeg, det er skønt, det der, med ikke at være på arbejdsmarkedet og at jeg får tid til mine fritidsbeskæftigelser som bridge og så det at strikke.
Hvad er det så for et menneske, du er blevet til idag?
- Jeg er blevet et roligt menneske, der levet i nu et og så tager stilling, når det er nødvendigt, og i virkeligheden er jeg en udadvendt person, hvilket er kommet frem igen, hvor det i dag er mig, der styrer mit liv.
- Lever man ikke i nuet, så bliver man rastløs og rodløs. Det har jeg også været, underforstået, at der ikke var noget, der kunne fange min opmærksomhed. Her har det at meditere gavnet mig meget, og tit op til en bridgeturnering er jeg særlig ihærdig med at meditere. I dag ser jeg meget fjernsyn, fordi jeg strikker så meget. Min mest foretrukne kanal er DR 2, og jeg følger med i alt

Selvvalgte alenetimer
- Jeg har mange alenetimer, men de er selvvalgte. Jeg synes ellers, der er utrolig meget, man kan give sig til, så det er et valg for én. Og man man skal selv ville det, for der er ikke nogen, der kommer og banker på din dør og tager én med ud.Hvis man nu tror, at Birgit Jensen udover sit bridgespil, ikke har nogen kontakt med andre mennesker, så er det langt fra tilfældet. Næsten dagligt har hun bl.a. kontakt til en veninde, med hvem hun diskuterer stort og småt i livet.
Kan det i dag undre dig, at du har været alkoholiker?
- Jo, det kan det godt, jeg har haft så depressive perioder, at jeg ikke engang har kunnet tåle at se fjernsynet, men jeg er godt medicineret nu.
- I min alkoholiske periode var jeg gennem mange udviklingsfaser, hvor det bl.a har hjulpet mig at læse Ole Michelsens bog Den dansende Dæmon. Alkoholikere er så ens. De har en tilbøjelighed til at manipulere og så er de eksperter i projektioner. Hvis de f.eks. kan finde på at sige, at én er syg i hovedet, så er det i virkeligheden dem selv, de snakker om, det skal man blive klar over, lidt på samme måde, som man selv skal erkende, at man er alkoholiker, siger Birgit, der stadig går i terapi.
- Engang sagde jeg, at jeg ikke ville blive mere end 60 år, hvor jeg så til en 50 års fødselsdag fornylig sagde, at jeg tager ti år mere, men da der ikke er lang tid til, at jeg bliver 70, så tager jeg nok endnu flere år, det kan man beslutte sig til.
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk