Lokale seniorportrætter / Brødremenighedsmedlem taler ud

Brødremenighedsmedlem taler ud

 
 : - Alt kan lade sig gøre, hvis du har en realistisk drøm eller ide, er Knud Schmidts livsmotto op ad den port, han selv har lavet, ligesom det også er ham, der har lavet hovedparten af Christiansfelds unikke skiltning.

 
Christiansfelds status som gammel Brødremenighedsby, grundlagt tilbage i 1773, på linie med andre byer i verden, som f. eks. i Sydafrika, har været igennem et mangeårigt  renoveringsprojekt, og som har kostet over 100 mio kroner.  Dette forløb blev kronet med, at Christiansfeld midt på sommeren kom med i Unescos Verdensarvliste, og hvad der i andre byer måske ville blive fejret med store bannerter over gågaderne, er i Christiansfeld minimeret til nogle A 4 ark papirer i nogle plasticlommer i en lille håndfuld butiksvinduer.

Som i en tidslomme

For byens indre kerne med sammenhæng mellem huse og grønne områder foreligger, som den har gjort altid med ingen fastfoodforretninger, forsikringsselskaber eller modeforretninger på strøget. Christiansfelds centrum er en oase af grønne områder og smukke gamle bygninger, og man føler, at man befinder sig enten i en tidslomme eller midt i kulisserne til en film, der handler om gamle dage, og hvor historiens vingesus næsten taler til en fra de gamle bygninger. 

Ikke så meget bureaukrati

Også byens indbyggere tager hæderen med behersket sindsro, dog iblandet en knivspids stolthed. 
Som f. eks. 73 årige Knud Schmidt, der som pensioneret ansætter er med i en lille gruppe hernnhutter, der varetager Brødremenigheden 120 lejemål. Da Knud Schmids forældre selv var medlemmer af Brødremenigheden, blev Knud det også. 
- Vi er alle praktisk anlagte, selv vor præst er udlært tømrer, begynder Knud Schmidt sin fortælling og fortsætter med at oplyse om, at det at være herrnhut kan sammenlignes med det at være medlem af Folkekirken, idet han dog tilføjer, at ”vi er bare lidt tættere på den praktiske del af fællesskabet.”
- Hvis der skal laves noget, så er der ikke så mange, der skal snakkes med, for vi har ikke så meget bureaukrati. 

Sporene efter Jesus

Hvorfor er det så væsentligt at holde fast i det håndværk?
- Du kan jo se, at Jesus var tømrer…”begynder han og fortsætter:
- Det hører egentlig med til, at man tackler de ting, der er omkring en, som at bygge sit hus eller lave sin båd. Men også at sørge for, at dagen er fyldt med gode projekter, siger John, der selv er meget projektorienteret, og som står bag en stor del af Christiansfelds unikke skiltning.
- Alt kan lade sig gøre, hvis du har en realistisk drøm eller en ide, og kommer du til problemer, så søg hjælp. Jeg ville jo kunne tage fat i samtlige unge mennesker og sige det til dem, for man skal aldrig starte med, ”har vi råd” osv. 

Brede trapper

Idet vi spørger efter nogle konkrete specialiteter ved Christiansfeld, siger John Schmidt:
- Byen er planlagt lige fra starten ned til mindste detalje med f. eks. meget brede trapper til hver lejlighed, højt til loftet i alle lejligheder og for enden af gangen er der altid vinduer, der lyser op, fordi høje lyse rum giver gode og positive tanker.
– En anden specialitet ved Christiansfeld er vores kirkegård. Alle har en gravsten, men du vil aldrig se noget skilt med ”Fru direktør Jensen”, hun er kun ”Fru Jensen.”                                                                                               

Stilke der kradser på maven

- Det er en kirkegård uden statuer og mindesmærker, og der er mere enkelhed over brødremenighedens kirkegård end en kristen kirkegård. En blosterdusk kan forekomme, men ikke deciderede beplantninger. Min far sagde altid, at ”jeg vil ikke have, I kradser mig på maven med for mange stilke.”

Når vi begraver en person, så er der med sørgemusik på vej op på kirkegården og noget New Orleans-lystigt på vej hjemad

Følger I med tiden håndværksmæssigt?
- De unge gør, men ikke mig, for jeg kan knapt nok modtage en sms, sige han og viser os sine barkede håndværkshænder.                                                                                                
 
Øjenkontakt og kropssprog

- Så i mange tilfælde vil jeg hellers se mine medmennesker i øjnene og vurdere deres kropssprog, for så får du en masse svar, så du ikke behøver at spørge så meget. Men ellers så er vores håndværk uden dårlig samvittighed.
 
Hvad betyder det ellers for Jer, at I er kommet med på UNESCOS Verdensarvliste, giver det en medlemstilstrømning?
- Det tager lidt tid at blive medlem, for vi skal da se, om det er en person, der virkelig vil Christiansfeld og livet her. Vi skal ikke have modefolk ind eller nogen, der synes, det er smart.

Ikke som Den gamle By

- Vi skal passe på, at vi ikke bliver Den gamle By i Århus. Så vi skal værne om vores stolthed og sørge for, at der ikke kommer ikke til at gå tivolisering i den, ligesom vi er meget obs på, at det er godt med turister, men man vil ikke kunne opleve, at vi tager vores specialdragter på i tide og utide, for vi skal ikke blive kustoder i vores egen by.  
Hvem kan man ellers sammenligne Jer med som befolkningsgruppe?
- Jeg har stor sympati for Christiania det er unkit og et varmt fællesskab, og kunne de bare fjerne de stoffer! Rent socialt har vi ellers meget tilfælles med christianitterne, for de er også stolte af deres boliger 
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk