Arkiv / Dan Turell interview fra 1984

Dan Turell interview fra 1984

Uddrag af interview med Dan Túrell, bragt i Kolding Ugeavis (hedder i dag ugeavisen.dk.), onsdag 16. maj 1984
 
Chili og Dan Túrell på Kridthuset maj 1984
 
Når medierne sætter fokus på 80erne, er det oftest beatgenerationens guru, Dan Túrell, man fremhæver. For hans holdninger var nu også svære at komme udenom, hvilke han boltrede sig om på platforme som medieflipper, Anders And forkæmper, ordekvilibrist, og værtshustaler. Mest markant hos ham var dog de over 60 bøger, han nåede at skrive, hvoraf Vangede Billeder står knivskarpt den dag i dag.
Men også hans indsats indenfor rockmusikken, har sat varige spor i debatten.
Dan Turell døde desværre alt for tidligt som kun 47 årig i oktober 1993, men i maj 1984 lykkedes det undertegnede at lave et af i alt fire interviews med den berømte personlighed, og det foregik på en tidlig morgentime på Kridthuset, hvilket er Tavlen i dag, og hvor hans hustru. Chili Turell, også var tilstede:
 
 
Splittet forfatter
I de sidste år har jeg følt mig temmelig splittet med den måde, en forfatter kan arbejde på. Hhv. mundtlig dansk og skriftlig dansk og det giver sig så udtryk i, at mens jeg taler, kan jeg ikke skrive og omvendt. Det er et spørgsmål om at vælge mellem to former men de har lige fra starten været udslagsgivende, og enhver form for poesi har noget med mundtlig artikulation at gøre
Du har også beskæftiget dig meget med rockmusik, hvad er dit yndlingsnummer indenfor den genre?
Jeg tror ikke, jeg har noget yndlingsnummer. Jeg bliver betaget af visse ting i visse perioder. De der rock´n roll stjerner, jeg i sin tid i tv talte om, som Jerry Lee Lewis, Chuck Berry m.m. dem har jeg stort set glemt. De interesserer mig et par år så bruger jeg dem, så meget jeg kan jeg lærer det, jeg kan. jeg suger det, ejg kan og så forsvinder de ahre ud igen. Det er den rene vampyrsituation comtra virkeligheden. I øjeblikket er det kriminalforfattere, jeg er vampyr for, senere ryger de sikkert ogås ud af køkkendøren.
 
Hitliste for salmedigtere
Du lavede engang en hitliste for gamle salmedigtere, vil du gøre det igen?
- Det vil bare blive privat forkærlighed. Jeg foretrækker Ingemann fremfor Grundtvig, og Brorson fremfor Grundtvig så jeg vil sige Ingemann. Brorson, Kingo, men enhver kan jo flytte op og ned efter behag. Grundtvig er for tung for mig, og Kingo bliver meget tit for Richard Wagner agtig, der skal jo 25 tubaer med hver gang. Men altså Ingemann, Brorson og for den sags skyld Blicher, De er simpelthen det danske landskab og den danske rytme.
Hvem af de forfattere synes du kunne sige nutidens ungdom mest?
- Jeg mener, Ingemann ville være en fortaler for et grønt parti. Han taler jo hele tiden om Guds små fugle og babyer og kornmodne marker. Det er det rene De Grønne, Ingemann mod Fællesmarkedet!
 
I Politikens fredagstillæg ”i byen” skrev Dan Turell engang:
”Om visse af Folkekirkens ritualer og de traditionsvante statsansatte tempeltjenere, vores såkaldte ”præster”, der mekanisk udfører deres forældede forskrifter”. Ovenpå denne smøre indløb der siden adskillig kritik fra landes præster.
 
Ansvar for ånd
Hvordan går det med dit mellemværende mod den danske folkekirke?                         - På samme måde som Ebbe Kløvedal Reich er jeg skuffet over, at vi har så impotent og kedelig en folkekirke. Og uanset hvad man mener om folkekirken eller uanset hvor lidt man er indstillet på kristendommen så har den et meget stort ansvar for ånden i Danmark.
- Jeg mener, at kirken er det sted, hvor folk henter nogen som helst form for spirit, og jeg synes, det er skuffende, at den bare bliver ved med at køre i den gamle ærtesuppe.
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk