Film fokus

Læs mere om lokale aktuelt udvalgte film:

Med musik af Peter Peter Usynligt hjerte, Danm prem i Nicolai Biograf 9. maj

Henover et døgn følger vi i København tre unge mennesker, der alle har bevæggrunde for deres handlinger. Forfulgt af fortiden som pornoskuespiller i USA forsøger Laura at stable en ny tilværelse på benene. Ex-misbrugeren Niklas planlægger en fødselsdagsudflugt for to mænd med Downs syndrom. Og teenageren Frederik kæmper for anerkendelse i det testosteron-dyrkende hooliganmiljø.

De tre bærende hovedroller som Laura, Niklas og Frederik spilles af henholdsvis Victoria Carmen Sonne, Niklas Herskind og Noah Skovgaard Skands. Victoria Carmen Sonne var også med i Isabella Eklöfs spillefilmsdebut Holiday (2018), for hvilken hun modtog Bodilprisen for ’Bedste kvindelige hovedrolle’ i 2019. Niklas Herskinds første store rolle på film efter mindre roller i blandt andet Underverden (2017) og Skammerens datter (2015).

En kalejdoskopisk rejse
Sammen udgør de en kalejdoskopisk rejse ind i det Danmark, som de færreste kender til.
Usynligt hjerte fik tidligere på året verdenspremiere på San Sabastian International Film Festival. Den Filmskole-uddannede Laurits Flensted-Jensen spillefilmdebuterer som både instruktør og manuskriptforfatter med, hvortil Sort Sols Peter Peter har lavet musik til.

 

- og læs om kommende udvalgte filmpremiere i Kolding her

Værk uden skaber, vises i Nicolai Biogaf fra 22. maj
En af midt80ernes mest omtalte arthousefilm varden tyske ”De andres liv”, hvor stasiagenten Wiesler pønser på at blive til noget stort indenfor systemet, og derfor takker ja, da han får til opgave at overvåge den intellektuelle forfatter Dreyman og hans kæreste.
Den var instrueret af Florian Henckel von Donnersmarck og nomineret til to Oscars i 2019, for bl. a. bedste ikke engelsksprogede film

Fra virkelige begivenheder

Med udgangspunkt i virkelige begivenheder og et spænd på over tre årtier af nyere tysk historie, beretter “Værk uden skaber” om den unge østtyske kunststuderende, Kurt (Tom Schilling), der efter 2. verdenskrig forelsker sig i sin medstuderende, Ellie (Paula Beer), og hun i ham. Ellies far, den berømte og magtfulde gynækolog, professor Seeband (Sebastian Koch), er dog på ingen måde begejstret for sin datters valg af kæreste og sværger at ødelægge deres forhold, inden det bliver for sent. Men hvad ingen af dem ved, er, at Kurts liv er allerede ubrydeligt forbundet med Seebergs fortid og de uhyrlige forbrydelser han begik årtier tidligere.

 

 

 

Filmklubben Filmporten som art cinemaguide

I en tid, hvor det politiske system mere og mere bygger mure op landene imellem, er filmkunsten globalt set inde i en tendens, hvor behovet for, på tværs af landegrænser, at kende sine medmenneskers adfærd, bliver mere og mere eftertragtet. Dette skal også ses i lyset af nettets og mobiltelefonernes udbredelse.
Op gennem 90erne kom der ca en ny art cinema film frem i de danske programmer en gang hver fjortende dag. Men allerede i begyndelsen af 00erne steg dette antal, hvorfor Filmporten blev oprettet i 2001, også for at imødegå den udvikling med, at alt indenfor film skulle være større og større og dyrere og dyrere.

Art cinema udbudet seksdoblet
I dag kommer der gennemsnitligt to nye art cinema film frem om ugen, hvorved det for den enkelte tilskuere bliver sværere og sværere at orientere sig i det megaudbud, art cinemafilmen efterhånden udgør.

For folkene bag Filmporten er af den opfattelse, at kvalitet ikke hænger sammen med størrelsen på filmens marketingbudget. Kvalitetsfilmen er derfor ofte en lille film der ikke bare giver underholdning, men underholdning med mening.

Mangfoldighed som kodeord
Og Filmporten er en filmklub for nysgerrige og kvalitets¬bevidste biografgængere, som gerne vil have anbefalet film af folk fra branchen på et marked, der bliver mere og mere mangfoldigt.

Mangfoldigheden i udbudet bliver mere og mere udtalt, og landets førende art cinema biografer som f. eks. Nicolai Biograf i Kolding, er således også med i Europa Cinemas, som generelt betragtet er Filmporten blæst op i europæisk størrelse.

En gang om måneder kommer der en ny Filmporten film, og tidligere markante film har været f. eks. "Transit", ”Burning”, ”Beautiful Boy”, ”Kapernaum”, ”Kongens valg” og ”Trækfugle. Altså en vekselvirkning mellem de helt smalle film og så de film, publikum bare skal have snakket igennem med sine medtilskuere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Billede: Roald Als
"Kunst er sjælfuld fattet form"
 
Med fokus på den aktuelle situation følger Art cinema siden den udvikling, jeg som aktiv frivillig har fulgt siden midten af 60erne i først Filmklubben Cinema, siden Kolding Filmklub, så FILM6000 og idag Nicolai Biograf.
 
Og her har jeg tit lænet mig op af forfatteren Johannes V. Jensens kunstdefinition som lyder, at "kunst er sjælfuld fattet form."
 
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk