Ture tips / Vejles Fjordenhus går i clinch med havnen

Vejles Fjordenhus går i clinch med havnen

Fjordenhus i Vejle er et bygningsværk, der går i clinch med Vejle Havn
 
(indsat 11 07 18) Set på afstand kunne Vejles nye ikon, Fjordenhus, som Kirk Kapital bagmændene ynder at kalde deres nye domicil, snildt udgøre en kulisse til en Batman film. Eller Fjordenhus kunne minde om navnet på et plejecenter, som min bedre halvdel udtrykker det. Hvorom alting er, er der tale om en fire etagers bygning, der er bygget i Vejle havn.

De tre øverste etager i dette bygningsværk udgør Kirk Kapitals kontoretager, mens der nederst er en platform, der har dobbeltfunktion som offentlig plads og foyer for Kirk fonden. Den nederste platform kan man komme til via en smal bro fra kajkanten.

Fascinerende murværk
Allerede på vej over broen bliver man fascineret af Fjordenhus` murværk, der fremstår som et sirligt mønster af alskens mursten, hvis sammensætning er helt unik og masser af dvæling værd.

Det hele er kommet i stand efter, at Krik- Johansen brødrene tog kontakt til kunstneren Olafur Eliasson i 2009. Ham ville de bruge, fordi de ønskede at lave et bygningsværk, der ligesom hans andre værker, f. eks. ”Your Rainbow Panorama” ovenpå Kunstmuseet Aros i Århus og ”To Lufthuller med Lys” på Kolding Bibliotek, pirrer til en kropslig sanseskærpelse, der sætter ind, når éns øjne bliver i tvivl om, hvad det er, de ser. Eliasson er generelt kendt for at lade lyset og vejret være vigtige elementer i sine værker.

Stort udsyn
I tilfældet Fjordenhus var det meningen, at værket skulle agere hav-rum, der rejste sig fra vandet i en duft af tang og saltvand, og såsnart man er kommet ind, opdager man, at man kan se ud fra alle vinkler. I Fjordenhus er der ikke en eneste ret linie, og de store former leger på en gang kispus og koketterer med blikket, mens vandet klukker og smyger sig ind i de akavede nicher, værket udgøres af. Det er sjældent, at det er så herligt at komme tæt på en bygningskrop, og ude på vandet begynder man gradvist at forstå bygningen som en sfære.

Bygningen, der vil noget
Bevæger man sig omkring, opdager man, at den vil noget overalt, og hvis det er et ordentlig vejr, er det fristende at sætte sig på kanten og bare lade fantasien flyve på langfart
Ved indgangen er der kunstværket ”Cirkelspejl”, som består af lysende halvringe, placeret på hver deres cirkelformede spejl. Der er også Fjordenhus Meridian med sine tre sammenhængende messingringe, og ikke mindst ”Fjordhvirvel”, der består af en spiral af rustfrit stål med trekanter af mundblæst grønt og blåt glas. Efter mørkets frembrud kan man dvæle ved ”Undervandsforventning”, bygg op af seks sammensatte stålplader, der, oplyst indefra, er monteret nede i gulvet

Skønnet pris
Både på vej til værket og indeni er der udsigt til Vejlefjordbroen, der løber fra den ene skovkant til den anden. Da den blev anlagt i 1980, kostede den over en halv milliard, hvilket i dag svarer til over halvanden mia. Når man befinder sig inde i Fjordenhus er chancen for at blive høj indenfor rækkevidde, og kører vi det over i priser, har Fjordenhus også kostet en bondegård at bygge, men dog næppe noget i nærheden af Vejlefjordbroen, en trediedel måske?
Betragter man Vejlefjordbroen på sin køretur frem til Fjordenhus, så skæmmer den byggeriet som en blyantstreg, der bagved er ført helt igennem. Og befinder vinden sig i en uheldig retning, kan man indeni Fjordenhus høre de store lastbiler køre over broen.

Vejrforhold
Derudover er der synskonkurrencen fra beboelsesbyggerierne på Vejle Havn Læs mere her, som samlet skæmmer synsindtrykket for Fjordenhus, der på afstand kun fremstår som en lille aktør.
Dette er dog ikke noget, der påvirker oplevelsen inde i Fjordenhus. For som sagt har vanddelen en afgørende faktor her. Der er under byggeriet givet mulighed for, at man indefra kan springe på hovedet i havnen eller lægge til i kajak, hvis man kommer sejlende fra naboen kajakklubben. Såvidt godtvejsforholdene, i storm vil omstændighederne være helt anderledes, hvor man lige skal være opmærksom på, hvor der er noget, man kan gribe fast i.

Fra bygherrernes side har man arbejdet med ebbe og flod, men ikke med de kommmende klimaforhold, hvor vandet i Vejle Havn om et halvt hundrede år sandsynligvis vil stige mindst en halv meter.
På samme måde, som man heller ikke er det samme menneske, når man går ud fra en arthousefilm, er man heller ikke det samme menneske efter et besøg i Fjordenhus.
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk