Artikler med brod / Frederik er græsrodsveteran i Kolding

Frederik er græsrodsveteran i Kolding

 
Bestræber sig på at producere noget, man ”kan se noget i” fremfor noget, man kan ”kigge på” 
- Vi skal blive noget bedre til at hjælpe hinanden. Og så må vi se, om vi måske kan blive lidt mindre forvænte. Jeg tror, der er en sammenhæng mellem de to, siger Frederik Riis, der står bag det lokale Rama Film
 
(indsat 24 05 17) Vel har Koldinghus´ snart 750 årige eksistens i Kolding altid været forbundet med magt. Det er en magt, der sender energier ud over hele området, og hvor magtens sideeffekter er beskrevet i bogen ”Mystikkens Danmark”, udgivet i 1990. Læs mere her.
En kendsgerning er det også, at meget magt er opstået fra græsrødderne, hvor en af de mest vedholdende græsrodsprojekter i Kolding er tv- og filmproducenten Frederik Riis. Gennem omkring tyve år har han stået bag sit firma Rama Film, der producerer for kunder herhjemme og i udlandet, i modebranchen, velgørende organisationer, ministerier og forlag, og som Frederik Riis selv siger, ”ekstremt forskellige kunder.”
 
Filmmediet som toppen af et isbjerg
- Jeg er stadig nysgerrig omkring, hvad filmmediet kan bruges til. Det er som at arbejde med toppen af et isbjerg, og det skyldes i høj grad udviklingen af en masse teknologi, især informationsteknologi, der hele tiden flytter grænserne for hvad vi kan se og opleve visuelt, siger Frederik Riis, der med et blink i øjet konstaterer, at ”de fleste af mine kunder er godt tyve år ældre end jeg er. De fleste af mine inspirationskilder, der alle er græsrødder, er godt tyve år yngre. - Græsrøddernes virke indenfor mediearbejde i byen, sker primært via en masse frivilligt arbejde, og en masse organisering. Det er visionen der driver værket dvs. en oprigtig ambition om, at nå frem til et synligt mål, for at skabe en fælles erindring.
 
Fiktiv søslange i Slotssøen
- Græsrødder kan planlægge, at man til en kommende byfest skal kunne se, at der f. eks. bor en kæmpe søslange ude midt i Slotssøen. Byfestens tema er måske eventyr. Den er flot og betagende. Den er lavet af glasfiber, og den er så kæmpestor, at selv de granvoksne teknikere, der samarbejdede om, at få bygget den, har samme oplevelse af, at kigge på den, som de børn der i sin tid leverede råskitsen.
- Det skal så vidt muligt være let, og tilgængeligt, at kunne få, og iværksætte projekter på baggrund af visioner. Det er nemt at få nye ideer om, hvad Kolding er, fordi byen byder sig til med en ny måde med jævne mellemrum.
Hvordan adskiller Kolding City sig fra Kolding Storcenter?
- Kolding City har geografisk set en historisk reference, og når folk brokker sig over, hvor svært det er at køre i bil her, så er det fordi, det er en gammel middelalderby med knudrede og stejle gader
Er der ellers et gennemgående træk i dine visioner?
- De opgaver jeg løser for kunderne har mange fællestræk. Ofte er min opgave, at formidle visuelt. Det er den konkrete ydelse, og det vi på overfladen kalder arbejdet. Men i sidste ende, er det vel en bestræbelse om at lave noget man kan ’se noget i’, mere end det handler om, at lave noget man kan ’kigge på’, siger Frederik, hvis sidste to opgaver har været en filmproduktion om voldsforebyggelse for beskæftigelsesministeriet samt lokalt en film om beskæftigelse og integration.
 
Sammenhæng mellem indbyrdes hjælp og mindre forventninger
Hvad skal der efter din mening til, for at verden bliver til et bedre sted at leve i?
- Vi skal blive noget bedre til at hjælpe hinanden. Og så må vi se, om vi måske kan blive lidt mindre forvænte. Jeg tror også der er en sammenhæng mellem de to. I og med, at Frederik Riis erkender, der kan komme opgaver, der skal løses, og som synes næsten uoverskuelige, kender han af erfaring også til betydningen af, at arbejdsaktører skal være trænet og i god form, så de lettere kan se et resultat længere fremme.
Hvis du havde magt, som du har agt, hvordan ville du så løse udfordringer med at skaffe arbejdspladser og gode muligheder for trivsel for byens mange flygtninge?
– Forsøge at skaffe arbejdspladser og gode muligheder for trivsel for et rekordstort antal flygtninge i byen. Det kræver nye metoder og en masse mod.
 
En fælles skæbne
- Arbejdspladser kan heller ikke laves med tryllestøv. Det kræver hårdt arbejde. Og hvis det skal være en fornøjelse, at bestille noget, skal vores sammenhold være godt, så de to ting hænger absolut sammen.
- Fysiske møder er godt, der er masser af kemiske ting mellem mennesker ingen ved noget om. Men vi ved som regel, om der er nogen vi kan li' og svinger sammen med, så vi er nødt til at lave nogle flere ting sammen.
- Og så hjælper det, at vi har en fælles skæbne - det får tingene til at gå lidt mere tjept, og giver alvoren en charmerende dybde.

Billedtekst: - Vi skal blive noget bedre til at hjælpe hinanden. Og så må vi se, om vi måske kan blive lidt mindre forvænte. Jeg tror, der er en sammenhæng mellem de to, siger Frederik Riis, der står bag det lokale Rama Film
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk