Lokale seniorportrætter / Grundtvig kunne godt fortjene en renæssance

Grundtvig kunne godt fortjene en renæssance

 
(Bragt i Kolding Ugeavis 13 05 15) Trives man med magt og indflydelse ude på arbejdsmarkedet, så er det ikke usædvanligt, at megen ressourcestærk arbejdskraft også besidder flere bestyrelsesposter. Sådan har det set ud for Hans Peder Kromann Larsen, mellem venner kaldt HP, der i over fyrre år har været beskæftiget indenfor undervisning.  I dag, hvor han er 65 år, har han forladt arbejdsmarkedet som fuldtidsansat, men arbejder stadig nogle timer om ugen for AOF i Sydjylland, hvor han dels arbejder hjemme ved computeren, dels tager ud på virksomhedsbesøg, hvortil han sælger medarbejderkurser i dansk og regning. Samtidig har han skåret ned på antallet af bestyrelser, så han i dag ”kun” sidder i Kolding Bokseklub, HK Privat Syd, Kolding Idrætsråd, Slotssøbadet, og IBC                                                                                           

”Mig, mig og mig” mentalitet

– For mig har alle de forskellige bestyrelsesposter været en spændende rejse ud i de udfordringer, der er i samfundet, indleder han samtalen.
– Da jeg fandt ud af, at der i det sønderjyske er ca en fjerdedel af befolkningen, og her taler vi kun danskere, der har svært ved dansk og regnekundskaber, så besluttede jeg mig for, at det var et arbejdsområde, jeg mente, jeg ville bruge noget energi i.
 
Gennem sine mange år på arbejdsmarkedet har Hans Peder konstateret en omsiggribende ”mig, mig og mig” mentalitet:
- At det er blevet sådan, mener jeg skyldes, at der er for mange historieløse medborgere, der ikke kender til nogen tradition, de kan støtte sig op af. I nutidens familier er der for mange eksempler på, at hele familien samles for lidt og diskuterer. I stedet er det tit blevet sådan, at familiemedlemmerne spiser hver for sig, ligesom hvert familiemedlem har hvert deres fjernsyn, hvor de ser hvert deres program, siger Hans Peder Kromann Larsen, der er cand. mag. i dansk og fransk fra Århus Universitet                                                                                                .                             
Ipodkulturen fremmer individualismen

– At ipodkulturen så bliver mere og mere udbredt gør det ikke bedre, for vi bliver alle mere og mere individualistiske, og hvor alt bliver fokuseret på den enkelte.
– I stedet burde samfundet fremme hold - og fællesskabskulturen med, at vi har nogle fælles normer og nogle fælles værdier, og som ikke kun handler om Dannebrogsflag. Det kan være højskolen, og det kan være kolonihaver, men al fællesskab er jo i princippet noget, man kan bygge op.
 
- Jeg har samarbejdet med flere højskoler, men jeg har aldrig selv gået der. Dog kunne jeg godt ønske mig, at Grundtvig (der står bag højskolebevægelsen, red.), fik sig et comeback på den ene eller anden måde for jeg anerkender, at et højskoleophold gør noget ved mennesker, hvor den giver eleven det  frirum, som vi alle kan have brug for ind imellem.                                                                 

Danmark en nation af hjempodning

- Et højskoleophold giver en en større rummelighed for noget af det vi mangler i dag, det er faktisk rummelighed
– Jeg kan godt lide at følge med i samfundsudviklingen, og da jeg for nylig læste om en forsker, der sagde, at Danmark er en nation af hjempodning, så burde man kigge nærmere på de familiestrukturer, der er i dag, og så gøre noget ved det.
 
Hvis du kunne have lavet om på noget tidligere, ville du så gerne have beskæftiget dig med noget andet?
– Jeg synes, jeg i vid udstrækning har lavet det, jeg gerne ville. Det kunne godt have været, at jeg havde været direktør og tjent mange millioner, men det er ikke sikkert, jeg havde været tilfreds med det, så jeg føler, jeg har haft et meningsfyldt liv
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk