Lokale seniorportrætter / Litteratur 6000s Kirsten Lorenzen taler ud

Litteratur 6000s Kirsten Lorenzen taler ud

 
(Dele af artiklen bragt i Kolding Ugeavis 08 11 14) Nogen læser en bog i ny og næ, og så er der dem, der kædelæser, og hvor de dårligt kan blive færdig med en bog, før de kaster sig over den næste. Til sidste kategori hører 66 årige Kirsten Lorenzen fra Kolding, der på årsbasis er oppe på ca 60 bøger. Når man snakker med hende, opdager man, at bøgerne altid har været en vigtig del af hendes liv. Helt fra dengang, hun var gammel nok til at kunne begynde at låne bøger fra voksenbiblioteket i Hjørring til idag, hvor hun er formand for Litteratur 6000 i Kolding, der holder ti års jubilæum søndag 9. november

- Bøger er en god måde at komme i kontakt med andre mennesker på, og jeg synes, at man udvider både sin rummelighed, tolerancetærskel og sin forståelse for andre mennesker ved at læse bøger
- Jeg tror, at man ved at læse om forskellige mennesker finder ud af, at vi ikke er ens og at der altid vil være noget godt i et hvert menneske.
Som barn havde Kirsten Lorenzen som nævnt sin gang på Hjørring Bibliotek:
- Jeg var ikke særlig gammel, før det irriterede mig, at det, jeg forestillede mig var den mest spændende læsning var det, der stod i voksenafdelingen. Dengang var børne - og voksenafdeling markant adskilt, så det var en stor oplevelse for mig, da jeg kunne få lov til at låne bøger fra voksenbiblioteket.

Lommepengene gik til bøger

– Som barn opfordrede min mor mig altid til at læse bøger, og til fødselsdag fik jeg altid en bog. Alle mine lommepenge gik også til bøger, og interessen for boglæsningen er fortsat ind i voksenlivet, hvor Kirsten typisk har hørt lydbøger, mens hun tidligere kørte til sit arbejde i Flensborg.

I 2004 var Kolding Bibliotek ved at afslutte et litteraturprojekt ”Mødet i litteraturen” og man ville gerne fortsætte arbejdet med at få noget anderledes ud af litteraturen. Fra bibliotekets side blev Kirsten Lorenzen opfordret til at være med, da man besluttede sig for, den 9. november 2004, at etablere foreningen Litteratur 6000.

– I de første år af foreningens liv var jeg kun suppleant i bestyrelsen, hvilket passede mig fint. Men der var mange praktiske ting, der skulle klares, som f. eks. at skaffe økonomi, så vi kunne få de forfattere til byen, som vi gerne ville møde. - Da vi begyndte, var jeg den absolut ældste i bestyrelsen. Vi troede og håbede på, at vi kunne få fat i de unge mennesker, f. eks. dem, der studerede dansk på universitetet. Men da mange af dem ikke boede i byen, var de ikke lige til at fange.

Litteratur forstås bredt
– Vi startede med 50 medlemmer, men i dag er vi 178, og det synes jeg er flot, siger Kirsten med et smil om Litteratur 6000, hvis mage vist nok ikke findes andre steder i landet, sikkert p. gr. af foreningens evne til at forstå litteratur bredt. Den gives her udtryksformer som f. eks. højtlæsning, drama og sang; også levende optræden gennem trykte og visuelle medier. Litteraturen skal mødes med mennesker i alle aldre.

Medlemskabet bliver typisk skabt ved, at venner anbefaler det til hinanden, men også ved arrangementerne bliver der tegnet nye medlemskaber. Et højdepunkt i Litteratur 6000s historie var, da de havde besøg af forfatteren Josefine Klougart: - Vi var heldige at få hende lige efter, hun havde modtaget Kronprinsesseparrets pris
Er I i Litteratur 6000 mere praktiske grise end åndens budbringere?
- Begge dele. Vi har haft 50 forskellige forfattere og over halvdelen af dem har været mindre kendte. Så hvis der er sket en fornyelse i det lokale tankesæt, så har vi været med til at ændre det, siger Kirsten Lorenzen i et sikkert tonefald.

- Det gør ikke noget, hvis der til et arrangement kun kommer 25, hvis de 25 så til gengæld har en oplevelse ud af det. Selvfølgelig ville 100 deltagere være det bedste, men for mig at se, er det det, den enkelte får ud af et foredrag, der betyder mest.

– I starten forsøgte vi at få de nye og lidt mere ukendte forfattere til at komme, fordi der er så mange andre, der engagerer de kendte forfattere. Vi havde en indbygget nysgerrighed efter, hvad de nye forfattere tænkte.

Boglæsning for det bedre borgerskab?

Men hånden på hjertet, er boglæsning i almindelighed og Litteratur 6000 i særdeleshed ikke en syssel for det bedre borgerskab?

– Jeg vedkender, at de fleste medlemmer i Litteratur 6000 er over de 60 år. Men man skal også huske på, at mange unge ikke har det overskud, der ofte skal til for at læse bøger. F. eks. tror jeg, at skole/hjem samtaler i de unge år måske fylder meget hos børnefamilierne. I dag arbejder begge forældre også ude, og det tapper også mange for energier, siger Kirsten Lorenzen, der i mange år var gift med den i dag afdøde Helge Lorenzen (tidl. TV Syd direktør, red.). Som Kirsten Lorenzen sidder og fortæller, vidner hendes udsagn om en frodig fantasi og intens tankevirksomhed, som typisk er en af de evner, en aktiv boglæsning medfører.

En af de bedste bøger, Kirsten Lorenzen har læst, er Jung Changs ”De vilde svaner”, som hun oplever som en fiktion over Kinas historie.
– Jeg har været i Kina to gange, og da jeg har været mange af de steder, som Jung C skriver om i sine bøger, mindes Kirsten Lorenzen, der også har læst de biografier, der er skrevet om Mao

”Bogafstraffelse”

Kirsten Lorenzen bliver inspireret til sin boglæsning bl. a. ved bibliotekets årlige romansnak arrangementer:
- Jeg føler mig aldrig fyldt op med bøger, og jeg forsvinder helt ind i en bogs univers. Jeg læser dem på lidt forskellige måder, hvor jeg ofte straffer mig selv med at holde pauser for at trække spændingen ud, mens jeg læser andre bøger.

– Bøger er en god måde at slappe af på, og udover foreningsarbejdet er jeg med i en læsekreds en gang om måneden. Der læser vi bøger, som man måske ikke selv ville have valgt

Litteratur og film er jo på mange måder hinandens forlængede arm, men hvorfor tror du, at så mange boglæsere ofte siger, at ”bogen var bedre end filmen”?
– Jeg tror, det er fordi mange synes, at en film ikke kan have alt det med, som en bog kan, selvom der da også kan være bøger, hvor man synes, at der kunne der godt være skåret noget bort.
– Et oplagt eksempel på den opfattelses rigtighed er ”Pindsvinets elegance”, hvor bogen også er bedre, men hvor det er spændende at se, hvordan instruktøren ved billeder får genskabt stemningen fra bogen
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk