Artikler med brod / Kolding set med anderledes øjne

Kolding set med anderledes øjne

Indhold:

Spiloppen ved åen

Fortovsflisernes forhistorie

Gyngen ved åen

Op på skateboardet

Graffitien på broen

Trærødder ude ved Dalby Møllesø

Gangbro ved Harteværket

Badestrand i inderhavn

Dyrespor i cementen

 

Vandleg ved Spiloppen åen

Legestedet Spiloppen nede ved åen nær Vestre Ringgade spiller meget på vandoverraskelser og så det at spille. Sidst, jeg var forbi, kunne man spilmæssigt vælge mellem tennis og charter, som man så aktiverer via nogle elektroniske sensorer i banen.

Vandets vitalitet

Men ellers så er det vandets vitalitet, der dominerer, og ved afslutningen af et spil aktiveres en vandstråle på vinderens banehalvdel som en slags fanfare, ligesom man kan få vandet til at sprøjte på forskellige andre måder.
Vandet er køligt og kan drikkes af både mennesker og dyr. Vandudtrykket går igen i de fem bølgebænke, som omkredser legestedet. Den overskydende, som også udgør en bølge, tilsås med vilde urter.

 

Manden bag fortovsfliserne er tidligere formand for Aldrig Mere Krig

(indsat 13 05 15)At tænke sig, at Geert Grønnegaard, den tidligere formand for organisationen Aldrig Mere Krig, var en sprælsk fredsaktivist. Han og foreningen stod bag en række spektakulære antimilitaristiske happenings, de sidste år dog mest udmøntet på brevpapiret, med utallige forslag til hvordan vi skaber en verden uden militær og som en trussel mod demokratiet

Geert Grønnegaard, der tidligere har været flyverløjtnant, og ingen hans tid som pacifist, gik han først på den militaristiske Herlufsholm kostskole, hvorfra han blev officer af reserven samt en senere civilingeniør på Polyteknisk Læreanstalt.

Atomtruslen i 60erne

I 60erne blev mange folk bange for atomtruslen fra en atomkrig mellem USA og Sovjet. Da Geert Grønnegaard læste Aage Bertelsens pacifistiske bog "Her er dit våben" fra 1962, meldte han sig sporenstregs som militærnægter og blev aktiv i Aldrig Mere Krig.

Han skrev bl. m a. om den elendige danske våbenkontrol, og siden deltog Geert i påskemarcherne fra Holbæk til København for et atomvåbenfrit Danmark.
Aldrig Mere Krigs pacifister lavede i 1968 antimilitaristisk legeplads på et dyrskue, og i 1970 afvæbnede Geert de sabelbærende officerer med en aktion ved en bispeindvielse i Københavns domkirke.

Vismanden Lao-tses citat

Herhjemme blev det til støbningen af flotte fortovsfliser med en række fodspor fra militærstøvler, og et citat fra vismanden Lao-tse: "I de store hæres fodspor følger bestandig hungersnød". Fliserne blev stillet op rundt omkring i landet med kunststøtte, bl. a. i Kolding.  

 25 08 13: Når man gynger tilstrækkeligt højt, har man en god udsigt til Koldinghus. Det var bl. a. det, der var tanken med gyngen, da den blev ophængt i.f.m. åbningen af det alternative kulturhus, der indtil for ca to år siden fandtes på grunden ved siden af Riberdyb. Kulturhuset, der var efter følgeren til det gamle renseri, brændte siden ned, og snart opbygger man på grunden et kontorhus, så gyngen er det eneste minde, der er tilbage fra de gamle kulturhusideer.

 
 Op på skateboardet og deruda´

10.6. 13: Hvor der før var kratbevoksning ved Klostergårdens p – plads og ud mod busgaden, åbnedes der 26. juni 2013 officielt en 550 kvadratmeter stor skaterbane, hvilket igen er Jyllands største skaterbane. Unge skatere, der bl. a. er organiseret i Skate6000, har været med i fremstillingprocessen, hvor de er kommet med bud på, hvordan den skulle se ud. Cementen var knapt nok tør for omkring en måned siden, før skaterne begyndte at tage banen i brug og udfordre tyngdeloven med deres luftakrobatik, men når arealet er færdigt, vil det blive skærmet af ud mod p-pladsen og busgaden, så flyvende skateboards ikke rammer parkerede biler, kørende busser eller fodgængere.

  Graffiti på broen Den organiserede graffiti spreder sig i denne tid i bybilledet. På gangbroen over Kolding Å har en graffitimaler tegnet dette motiv, der kan ses som et muligt ønske for åens fremtid

 Trærødder ude ved Dalby Møllesø Det er et imponerende rodnet, disse kæmpetræer har, hvor sceneriet kan minde om en bonsai dekoration

 Dyrespor i cementen ved den yderste platform ved åen  Hvad det er for et sceneri, som kreative tegnere har forestillet sig, at der her skulle foregå, har med tiden affødt mange diskussioner på åstedet. Det er imidlertid ganske vist, at sporene er formet med menneskehænder og ikke, som mange har troet,

Gangbro ved Harteværket  (Klik på den understregede tekst for at læse mere) Man skal sno sig, hvis man skal passere dette sted ude på gangbroen ved Harteværket. Passagen er kun en del af et større projekt.

 Badestrand i inderhavnen (Foto fra Citybranding 1999) Da der for ca. ti år siden var Visionsforum i Kolding, var en af ideerne til Koldings fremtid at etablere en badestrand i inderhavnen. Ikke alene havnens aktive erhvervspolitik har sat en stopper for den ide, også finanskrisen spiller ind, ligesom myndighederne kun kan give ”blå flag” ude ved Rebæk, men ikke 200 meter længere inde mod byen, hvor der også har være forslag om at etablere en badestrand, og altså slet ikke i inderhavnen

Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk