Arkiv / Lars Lilholt interview

Lars Lilholt interview

 
- Det har altid irriteret mig, at de store amerikanske koryfæer som Cash, Dylan og Springsteen uden at blinke kan synge sange fra borgerkrigen og guldgravertiden i deres USA, mens vi i Danmark ikke har mange sange fra historien som bliver taget alvorligt af rockpublikummet, siger Lars Lilholt

Idet Lars Lilholt har været professionelt reksende musiker i 42 år samt at han selv er fyldt 62 år, går ham til en sand veteran i branchen. Sammen med sine fire faste musikere, tangentspilleren Kristian Fogh, bassisten Tom Bilde, trommeslageren Klaus Thrane og guitaristen Gert Vincent besøger han nu igen Amfiscenen. Men derudover er der ikke ret meget andet, der er givet på forhånd, og i interviews har han fortalt, at han først to minutter før, han går på scenen, endelig beslutter sig for, hvilken sætliste, han vil spille. 

 
Koldingensisk fortid
Du har i den lokale Red Mustangs musiker Jens Erik ”Store” Lund og Erik Østenkjærs bog ”Livets GPS – beretninger om livet” i september 2012 skrevet et forord, hvor der f. eks. står, at ”Det er ikke sjovt at læse erindringer, der bare er konkrete og en samling anekdoter. Det er nemlig kun sjov for dem der er ligesindede, kommer fra samme by og samme tid. Skal jeg læse erindringer skal de pege fremad, jeg skal blive klogere og jeg skal berøres over og lære af, hvordan skribenten tacklede livets tildragelser.” Er det derfor, du med dine historiske sange er så opsatte på at give dem et aktuelt musikpræg?
- Faktisk så har jeg kun skrevet om, hvad der fascinerer mig selv. Og er der et eller andet, der fanger mig, så er jeg også i stand til at bygge videre på en måde, som når et stort publikum. Jeg har aldrig gået efter det, der var oppe i tiden, tværtimod så er jeg tidløs.
– Men ellers så har jeg en lang forhistorie i. f.t. Kolding, som går helt tilbage til dengang, hvor jeg spillede for Peer Plougmann på det daværende Kridthuset (i dag Tavlen, red.). 
– Jeg har også spillet i Geografisk Have inden I fik Amfiscenen, men noget af det mest fascinerende ved Kolding synes jeg er Koldinghus.
 
Smukke Koldinghus
- Jeg opfatter det som noget af det smukkest restaurerede af gamle bygninger i Danmark, hvor Koldinghus er både godt lavet og godt tænkt indretningsmæssigt, siger Lars Lilholt, der også har været i Kolding for at se fodbold, fordi ”jeg kan så godt lide at stå og råbe af dommeren og spise pølser i pausen.”
 
Om at være sig selv
- Hvad kan jeg gøre andet end at være mig selv og skrive ud fra mig selv. Jeg er ikke en skuespiller der kan tage en hvilken som helst maske på og skabe en ny figur. 
- Det har altid irriteret mig, at de store amerikanske koryfæer som Cash, Dylan og Springsteen uden at blinke kan synge sange fra borgerkrigen og guldgravertiden i deres USA, uden at det virker antikvarisk, mens vi i Danmark ikke har mange sange fra historien som bliver taget alvorligt af rockpublikummet.
- Pladeselskaber nu om dage er noget pirrelige, fortsætter Lars om selskabets vægren ved at give ham penge.
 
Med på fem platforme
- Ved du hvad, jeg har i min tid været med på fem platforme. Først på kassetter, så LPer, og så CDer. Nu hedder det downloading og streaming. Det går op og ned, hvor jeg havde min storhedstid i 70erne.
Et sted skriver du, at du har en teori om, at i hvert et instrument, du investerer i, gemmer der sig to sange. Er det så god en forretning at være Lars Lilholt? 
- Jeg klager mig ikke, og jeg har et stort cirkus, der skal køre rundt, griner Lars Lilholt. 
- Når vi som i Kolding har egen scene med, er der tyve mand beskæftiget, så der skal mange penge ind. Ellers så havde jeg jo en gylden periode i 70erne, hvor jeg tjente så mange penge, at det hus, jeg bor i, er betalt.
- Og hvad behøver man så mere for at leve livet? Så for mig handler det om at lave noget god musik og komme ud og møde publikum. ”Live” er hver eneste gang en særoplevelse, og sangene forandrer sig fra optræden til optræden. Ved en almindelig dag føler jeg, at mit humør er oppe på 110, og på en god dag oppe på 140.
Er du slidt ned til sokkeholderne, når du har overstået en turne?
– Nej, det er jeg ikke, for da starter et nyt projekt. Jeg ville gå i spåner, hvis jeg ikke skulle ud og spille, og kunne jeg få lavet en tiårskontakt med Amfiscenen, så ville jeg såmænd gerne gøre det

 

Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk