Film fokus / Lemmy 60ernes franske filmhelt

Lemmy 60ernes franske filmhelt

Lemmy lige i øjet, klumme bragt i Kolding Folkeblad  29. juni 1984

(Indsat 22 05 19) Overskriften er titlen på en af Eddie Constntines rundt regnet 50 film, som han lavede i årene 1952 – 70, og betegnende for hans stil i øvrigt.

Jeg kan huske en film, der begyndte med et barbillede. Folk sad og sludrede over deres øl, men oppe ved baren var en pige udsat for noget, man skulle forstå som begyndende antasteri. Det var to grove fyre, der kom med provokerende bemærkninger overfor pigen. I det samme kom filmens helt, Lemmy, ind og tog lynhurtigt bestik bestik af situationen, og i stedet for at gå over til baren straks og være pigen behjælpelig gik han hen til til telefonen i det fjernste hjørne, ringede først til politiet, derefter til en en ambulance og fortalte, hvir mange sårede, det drejede sigom.
 
Opdaget i 1953
Eddie blev opdaget i 1953 af Bernard Borderie, skønt han tidligt var erklæret total ufotogen til filmoptagelser.
Borderie var godt træt af de triviielle korte kriminalfilm som dengang var på mode i de franske biogafer. Han ville skabe en føljeton indenfo kriminalgenren enten med en fortløbende handling eller i hvert fald med en fortløbende handling eller en fortløbende figur, der skulle være en ”folkets helt.” Historierne skulle opbygges med slagsmål, bunker af smarte piger og masser af whisky.
 
Det nåede at blive et anseligt antal film med Lemmy rollen, bygget over forfatteren Peter Cheneys figur.
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk