Ture tips / LPer som en del af genbrugskulturen

LPer som en del af genbrugskulturen

 På ethvert lopemarked eller genbrugsmusik med respekt for sig selv kan man finde kasser med LPer i.
(Indsat 21.1.19): Er der noget, der for alvor signalerer loppesupermarked eller genbrug, er de plastickasser med LPer i. Og i og med, at salget af pladespillere er steget kraftigt i Danmark den sidste håndfuld år, stiger efterspørgslen også på vinyl, hvilket en LP er. Så på et hvert loppemarked eller en genbrugsforretning med respekt for sig selv, kan man finde flere kasser med LPer i.

LPer fra 70erne og 60erne.
Her er det oftest med kunstnere fra 70erne og 60erne, der er repræsenteret som f. eks. Gasolin, Pink Floyd, Bruce Springsteen og Rolling Stones. Og ikke at forglemme andre danske kunstnere som John Mogensen og Shu Bi Dua. Og måske er det netop LPerne, der er disse loppesupermarkeder eller genbrugsforretningers egentlige dna, fordi den interesserede køber ofte kan bruge lang tid med at stå og bladre kassernes indhold igennem.

Mangfoldige i udvalget
Selvfølgelig er ethvert loppesupermarked eller genbrugscenters udvalg mangfoldigt til det næsten grænseløse, og ser man i Kolding på de største centre som igen, der hører under Kræftens Bekæmpelse, eller det forholdsvis nye Kirppu, som ligger ude i den nordlige bydel mellem andre butikskæder, så synes disse butikker velorganiserede og vidner om genbrudscentrenes eksplosive vokseværk. Flere rapporter understreger dette, hvor den gennemgående konklusion er, at 6 ud af 10 danskere enten købte eller solgte noget brugt i løbet af det seneste år.
 
En del af tidsånden
Så flere og flere af os rydder op på loftet eller i kælderrummet, så de kan komme andre mennesker til gode. Hele denne tendens spiller godt sammen med tidsånden, der går på deleøkonomi, cirkulær økonomi, hvor alle mulige materialer genanvendes, samt bæredygtighed og miljøbevidsthed.
Kirppu oppe i den nordlige bydel er den sidst tilkomne butik i Kolding, som paradoksalt nok ligger mellem nogle kommercielle forretningskæder, og den åbnede i 2014. I Danmark er der i alt 11 butikker af samme slags. Fælles for dem alle er et koncept, der går på indretning at butikken, udformning af labels, regler, hvor standejeren f. eks. kan betale for daglig oprydning, og hvor Kirppu i det hele taget har gennemtænkt alle mulige og umulige situationer.

I dag fokus på genbrug og genanvendelse
Har den moderne forbrugerkultur tidligere været stemplet som køb-og-smid-ud-kulturen, handler det i dag meget om fokus på genbrug og genanvendelse. Og det er ikke kun med miljøet i tankerne. Stigende priser på ressourcer gør det i dag mere attraktivt at genanvende og genbruge allerede forarbejdede materialer. Vel er ønskescenariet et samfund uden affald. Men det kan være på vej i takt med samfundets tanker om ressourceknaphed, ny viden og en øget klima- og miljøbevidsthed.
Alt dette kan til en vis grad afspejles i LP kulturen. Mange plader er i god stand, hvor flere af dem, ligesom deres covers, endda kan fremstå som helt nye. Ligesom andre varegrupper på genbrugscentrene.
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk