Lokale seniorportrætter / Knud Strandbæk er fascineret af himmelrummet

Knud Strandbæk er fascineret af himmelrummet

 
- Fascinationen af himmelrummet er fortsat den samme, hvor stjernehimlem om natten er fantastisk at observere, siger Knud Strandbæk

Lige fra Knud Strandbæk var 10 år, var han af sin far blevet opdraget til at se det fascinerende i at kunne gå på seight seeing på stjernehimlen. Det blev fulgt op, da han i juni 1954 oplevede en total solformørkelse, og sådan er det fortsat for ham i en grad, så mange mennesker over hele verden også skulle få andel i hans fascination. I dag, hvor han netop har rundet de 75 år, skriver han sammen med en række andre danske astronomer på en bog, der skal udkomme den 1. oktober.

Interessen for astronomi i hans voksenliv fandt sin form, efter at han i to år på aftenhøjskoler havde kørt kursus i Den moderne Astronomi. Det gjorde, at han tog initiativ til og i 1973 blev formand for Amatør-Astronomisk Forening i Kolding.

Formand i 42 år

Han er netop blevet genvalgt efter 42 år på posten, og i 1989 blev han formand i den landsdækkende forening: Astronomisk Selskab. Her var han så formand gennem nogle år, indtil hans kone, som han i sit andet ægteskab blev gift med i 1992, syntes, at det blev for meget.

Sideløbende med og siden 1956 har han været medlem af Astronomisk Selskab, og i perioden 1989 – 1994 som formand. Siden 1973 har han arrangeret studierejser og solformørkelsesrejser for både den forening og for Amatør-Astronomisk Forening, hvilket toppede, da han med over 200 deltagere i 2009 var i Kina.

I 2015 var han leder af Sektionen for Variable Stjerner, og på Folkeuniversitetet har han gennem årene holdt en del forelæsninger.

Med i planlægningen af Tycho Brahe Planetariet

- At jeg kom til at arbejde med en del fagastronomer gjorde, at jeg, mens jeg var lærer i folkeskolen, startede med at læse astrofysik på Open University i England, og dette har jeg senere fået stor glæde af, ikke mindst efter at jeg blev pensioneret i Danmark.
- Det brugte jeg til lange arbejdsdage og kunne så holde weekend fra torsdag eftermiddag og bruge tiden på bl.a. professionel astronomi i Frankrig og Tyskland, samt ture til IAC-observatoriet på Tenerife, hvor jeg arbejder med spektroskopi af stjernerne.

Knud Strandbæk har også været impliceret i Orion Planetarium i Jels, samt været med i planlægningen af Tycho Brahes Planetarium i København. I Orion Planetariet blev han opfordret til at være med i projektgruppen, med bl. a. planlægning og projektering og senere som bestyrelsesmedlem for at skaffe EU-midler, amtsstøtte og fondsmidler mv.
- Planetariet åbnede 1. juli 1993, og opførelsen af bygningen og installering af det avancerede udstyr blev støttet både af private fonde samt kommune og amt, uden hvilke det havde været umuligt at opføre et planetarium i Jels, siger han, idet han hele tiden taler som en videnskabsmand, der ynder at lægge detaljer ind i sine forklaringer.

Sammenhængen mellem astronomi og astrologi

Under samtalen kommer vi også ind på sammenhængen mellem astronomi og astrologi. Hvor astronomien er det videnskabelige studium af solen, månen og stjernerne, er astrologien studiet af bevægelser og positioner af stjerner i den tro, at de har indflydelse på menneskets adfærd og skæbne. I dag anses astrologien af mange mennesker for at være en kunstart, en videnstradition og en visdomsvej, og astrologien er sammen med astronomien den ældste kendte videnskab. Tidligere var astronomer også astrologer, og vores egen Tycho Brahe lavede endda Christian IVs horoskop.

Astrologer forudså Jesu fødsel

I Knud Strandbæks eget horoskop, som vi har fået lov til at lægge, står der, at ”fordi han både har sans for idealerne og for det praktiske liv, for det abstrakte og det konkrete, fanger han andre menneskers fantasi. Der står endvidere, at hans stærke personlighed har store kraftreserver, hvilket gør ham verdensklog, ligesom han er betingelsesløst pligtopfyldende, og at han er en type, der både planlægger, handler og leder.
– Det lyder da alt sammen smigrende, siger han med et smil på læben, idet han tilføjer:
- Dog har jeg svært ved at se sammenhængen mellem hvad der sker ude i verdensrummet og så det enkelte menneskes liv. Det skal dog indrømmes, at det var astrologer, altså de viise mænd, der forudså Jesu fødsel.

Om at finde Nordstjernen.
Dengang var Venus, der står for kærlighed og Jupiter, jødernes særlige planet, meget tæt på hinanden. Men ellers så er jeg for længst holdt op med at blive euforisk, nu er det bare dagligdag, hvor jeg bruger astronomien professionelt på en del rejser. Jeg har lavet en del solformørkelsesrejser siden 1973 for Astronomisk Selskab og Amatør-Astronomisk Forening. Størst opmærksomhed var der på en tur til Kina i 2009 med et deltagerantal på 220, hvoraf 65 tog med på en tur til Tibet.
– Det er dejligt at kende forskere i flere lande, og som regel kan jeg altid låne en seng, når jeg kommer frem. Ogfascinationen af himmelrummet er den samme. Om natten er stjernehimlen en fantastisk ting at observere, både med dens stjerner i forskellige årstider, og hvis man kender den rytme der, og vi er så heldige, at fordi vi bor i Danmark og dermed Europa, så kan vi se Nordstjernen, hvis vi forlænger bagsmækken på Karlsvognen.
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk