Rocking Kolding

 
Udvalgte koncerter i Kolding, flere følger løbende:
Bemærk den uddybende forklaring under oversigten 
 
 
KONCERTER PÅ VEJ:
 
 
Sebastian, 28. maj
 
Stella Polaris, 27. juli
 
 Blue Caravan, 17. sept
 
 Krebs & Kvitnes, 24. sept.
 
Steffen Schaskinger, 31. oktober
 
Blues Explosion, 11. november

Dodo & The Dodos 7. december
 
Troubadourens konge:
Sebastian, Godset tirsdag 28. maj (udsolgt)

Sebastian startede sin karriere i 80erne, hvor det ellers var BeeGees, der med omdrejningspunkt i discofeberen, syntes han at have en god platform at arbejde ud fra, og da Sebastian så bearbejdede den tids danske sangskriverskat, var det ham, der trak det længste strå, og i år har Sebastian været med i over fyrre år, hvoraf større ting var Toppen af Poppen i 2015.

Uanfægtet af tidens trend
Uanfægtet af den tids trend lavede Sebastian sin egen musik med klassiske hits som f. eks. ”Måske ku Vi”, ”Når lyset bryder frem”, ”Rose”, ”Du er ikke alene” samt selvfølgelig ”Den lille Malkeko”. Der er stor chance for, at han indleder sin solokoncert med ”Sommerfuglen” fra ”Stjerne til støv” albummet, og sandsynligvis også spiller ”Sommerfuglen”, ”Hos Ingeborg” og ”Bøgetræet”. men ellers plejer Sebastian at betegne det at planlægge et repertoire som en "psykologisk kunst", hvor mange koncerter på en turne dog kan ligne hinanden.

Tør humor
Ellers er det ikke alene musikken, der er det centrale hos ham. Også hans tørre humor er et vægtigt element, hvor en velkendt joke fra ham går på, at han nu er blevet så gammel, at der altid er noget af det, han har lavet, som kunne fejre jubilæum. Et andet særkende hos Sebastian er hans slidte stemme, som dog stadig indeholder sin egen charme og følsomhed, når den skiftevis bliver romantisk eller indfører os i satirens univers. Under alle omstændigheder formår han som en af de få kunstnere, at være en samlende figur, når han via sine poetiske indslag både demonstrerer sin begavelse med det at være folkelig i sine syng-med situationer.

Konge af håbet i mol
Om sig selv synger han på et tidspunkt, at »Måske er/ jeg bare – som bonden på sin knold/ en særlig kartoffel/ En konge af håbet i mol«. Sebastian, der i mange år ellers har lavet teaterbestillingsarbejder, evner fortsat at skrive nogle effektive omkvæd, og han bliver aldrig, hvad mange legender ellers godt kan forfalde til, ”jukeboks” agtig. Tværtimod udgav han i 2011 med ”Øjeblikkets Mester” sit første "rigtige" studiealbum i 21 år, så monstro han spiller kærlighedssangen "Blå Måne", som han forsyner med fingerspil og mælkedrengefløjt.

H. C. Andersen hyldest
Men da teaterverdenen betyder så meget for Sebastian gjorde, at han i 2012 udgav CDen ”I Danmark er jeg født”, hvor man så kan gisne om, hvad salig H. C. Andersen ville have sagt, hvis han havde fået at vide, at en musiker et par hundrede år senere ville lave et soundtrack om hans digte. Hvor svaret står hen i det uvisse, så er det et faktum, at albummet smukt begynder med, at Sebastian byder digteren velkommen i ”Kom Og Giv Liv”, og her er Sebastian bare original, når han føler samhørighed med poeten H. C. Andersen. Apropos det med repertoiret og den psykologiske kunst, så plejer ekstranumrene at være "Du Er Ikke Alene" og "Rose. 
 
Gymnastik for sjælen: Stella Polaris, Koldinghus, fredag 27. juli med bl. a. Iris Gold

Stella Polaris facts
Med musik har man mulighed for at nærme sig et holistisk begreb, hvor man med sin fysik og psyke kan leve sig ind i musikken. Kommer man ind i det rum, er musik gymnastik for sjælen, ligesom gymnastik er musik for kroppen. Det er også herinde, at det kunstneriske, det skabende og det kreative findes, som gør én svag på en måde, man bliver stærk af
Det er disse tilstande, genren Stella Polaris arbejder med udfra nogle smukke klangfalder og naturlige lyde optaget og produceret via computere. Indenfor den bredtfavnende elektroniske musik betegnes Stella Polaris som er den mest ”rolige”, og i princippet er den en videreførelse af 90ernes new age genre.

Mulighed for chillen ud
Ideen med Stella Polaris blev født af Nicka Kirstein og Kalle B. efter en lang klubnat, som det modsatte af klubeventerne eller forskellige DJ shows, som f. eks. compilationserien Sounds of Copenhagen, og hvor arrangørerne indså, at gæsterne i deres ”chillen ud” ønsker at tilbringe noget tid med at absorbere og reflektere over et mindefuld øjeblik, så de sparer op til efterårets og vinterens komme.
Stella Polaris var i Kolding første gang for fire år siden år, og foregår ved Koldinghus på et areal, der dækker 2.300 kvm, hvor det er festivallens formål at ligge ved naturskønne områder, der matcher festivallens sjæl og stil.
 
 
Blues Caravan med tre artister fra Finland, Texas og Serbien  17. sept.

Konceptet Blues Caravan er ud på gaderne igen for 14. gang, og de er parate til at give koncert på Godset. Deres metier er en blanding af blues, soul, r`n`blues og jazz, og musikken bliver spillet af den finske Ina Forsman, texanske Ally Venable, og serbiske Katarina Pejak,
Hidtil har turneen været med til at sætte spot på nyere kunstnere, og ikke sjældent har Blues Caravan været en løftestang til nye talenter, hvor en del af dem efterfølgende er blevet navne på den europæiske bluesscene.
 
Albumdebutanter
Hvad Ina Forsman angår, albumdebuterede hun med Ina Forsman i 2017. Den unge Ally Venable albumdebuterede ligeledes, med sit Ally Venable Band i 2016 med No glass shoes og fulgte det op i april i år med Puppet show.
Endelig er der Katarina Pejak, der deler sin tid mellem Beograd og Nashville, Tennessee. I hjemlandet har hun udsendt tre album Perfume & luck (2010), First hand stories (2012) og Old, new, borrowed and blues(2016).
.
Rockscenedeling: Poul Krebs & Henning Kvitnes 24. sept.

Op gennem 10erne har Poul Krebs og hans norske ven og kollega Henning Kvitnes delt scene på flere ture rundt i Norge og Danmark. Hvor Poul Krebs er en af de sangere, som man rocksprogligt forbinder med danskhed trods hans country rock stil. Numre som ”For Engen af Regnbuen”, ”Johnny Han Var Lige ved at Blive Sindssyg” og ”Sådan Nogen som Os” vil altid være mejslet ind i enhver rockelskers bevidsthed, og det var da heller ikke for ingenting, at han blev kaldt Skt Paul i en Toppen af Poppen omgang i foråret 2017.
 
Med i Little Eden
Hvad Henning Kvitnes angår, har han en lang karriere bag sig, bl. a. som primus motor i det (også i Danmark) kendte norske rockorkester Little Eden, og ellers kan Kvitnes selv lyde som en mindre Tom Waits
Nu er der blevet plads til i deres respektive kalendere til en duotur, og inden de kommer til Godset, kan man evt. varme op ved at høre Poul Krebs på erindringssangen ”Vesterbro 88”, fra Kvitnes albummet ”Ingen Tid Å Miste”. Henning Kvitnes lader til gengæld sin stemme høre på og er del af bandet på Krebs-albummet ”Asfalt”. Nyeste soloalbum fra Henning Kvitnes er ”60 runder rundt sola” (2018) og fra Poul Krebs ”Maleren og delfinerne på bugten” (2017).
 
Fynbo guitarist i verdensklasse: Steffen Schackinger, Godset torsdag 31. oktober
Næppe mange almindelige musikelskere kendte i forvejen den fynske mesterguitarist Steffen Schackinger. Men efter millioner af visninger på YouTube af bl. a. ”Fire Dance” og en international turne, er det lykkedes ham at slå sit navn fast. Ydermere i en grad, så han i et musiktidsskrift i denne måned fra en 15. plads rangerer over guitarister som Jeff Beck, Jimmy Page, Eric Clapton og Carlos
Santana

Lydekvilibristen
Hele albummet ”Fire dance” kan høres på nettet, hvor Schackingers lydekvilibrisme ikke lader sig fornægte, suppleret af en suveræn præcision og timing fra hans klassiske baggrund med rock og fusion, kompromisløshed og vildskab –
Udover Schackinger spiller bassisten Henrik Bjørn, og trommeslageren Lars Daugaar,
Som en kuriositet kan det nævnes, at man på førnævnte liste finde navne som Slash, Eric Clapton, Frank Zappa og Carlos Santana finder man på pladserne 41, 49, 55 og 58
 
Bedst til blues herhjemme: Blues Explosion, 11. november
Ved forskellige lejligheder har Big Creek Slim, Miriam Mandipira og Troels Jensen givet nogle ypperlige eksempler på de tre kunstneres blueskunnen

I bandet Blues Explosion spiller de sammen med bandmedlemmerne Peter Nande, Mikko Peltola og Niels Nello Mogensen er alle opsatte på at underholde publikum på den mest ypperlige facon.

Sangeren Big Greek Slim er inspireret af Muddy Waters, Howling Wolf og John Lee Hooker, mens den akrikafødte Miriam Mandipira plejer sit hjemlands sange.

Dansk blues`Godfather
Hvad guitaristen Troels Jensen angår, bl. a. blandt venner kaldt Dansk blues` Godfather, har han spillet blues gennem snart 50 år. Nogle husker ham måske fra hans tid som frontfigur i bl.a. Delta Blues Band, ligesom han senere har turneret i Danmark og i udlandet med Bo Diddley.

Også bandmedlemmet og bassisten Niels Nello Mogensen bør nævnes. Han startede i 1960 med Danmarks første punk-band Lost Kids. Han kom senere med Johnny Madsen i 1996.
 
Dodo & The Dodos vender tilbage: Dodo & The Dodos, 7. decenber
Da Dodo & The Dodos i november 1986 debuterede med sangen ’Giv mig hvad du har’ kvitterede det dengang toneangivende musikmagasin, MM, med at kåre dem til ’Årets nye håb’, men da debutalbummet udkom i marts 1987 kunne anmelderne ikke høre kvaliteterne. Hører man imidlertid sangene i dag, er de langtidsholdbare, hvor det fængende går hånd i hånd med Dodos mørke, sensuelt ladede stemme.
 
Med fremme siden 80erne
Andre hits fra dem er f. eks. Vågner i natten og Re-Seppten, og med pauser har de været med fremme siden midten af 80erne, hvor de på det nærmeste har været med til at statuere dansktoppen som et stilsikkert musikalsk fænomen. Comebacket kom med 5eren hvor de gjorde en dyd af at lyde som sig selv, selvom tiden og musikstilen var blevet en anden. Men hvem tænker på den slags, når man er ude for at feste, og hvor flere generationer kan få genopfrisket gamle ørehængere

Og da Dodo & The Dodos blev indhentet af de anderledes lydende 90’ere, lod de sig ikke lokke af hiphop, men holdt pause, indtil deres comeback med deres sjette album kom i 2008.
 
Denne side er en portrætsamling af de mest markante lokale bands samt aktuelle nyheder, der relaterer sig til lokale forhold. Bemærk, at siden hele tiden opdateres...
 
 
Udgangspunkt for musikanmeldelser:
Med adskillige millioner musiknumre at vælge imellem på nettet for den enkelte musikelsker, synes markedet uoverskueligt, lidt som at lede efter en nål i en høstak.

Med et godt gammelt Chr. Braad Thomsen udtryk, ”herfra min verden går” prøver jeg ude i de to links til venstre, at finde vej ud i musikkens vildnis med håbet om, at min hjemmesides læsere kan finde noget, de kan bruge. 
 
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk