Artikler med brod / Når heksehyl diskuterer kvindelig sex

Når heksehyl diskuterer kvindelig sex

 
 
Da hekselyd (frisør Gitte Lykke og flygtningelærer Lene Roos) handlede om kvinders seksualitet; Uddrag af artikel i Kolding Ugeavis 27. november 1991
(indsat 23 05) Nok hedder det mandsmod, men i virkeligheden er det kvinderne, der har mest af det.
Det fremkom tydeligt over nogle events i 1991, hvor et af byens fagforbund afholdt ”Heksehyl”, og hvor frisør Gitte Lykke og flygtningelærer Lene Ross debatterede. Sjældent har man oplevet så ærlig og bramfri en debat, og gå-i-byen borgere fra dengang husker tydeligt disse aftener.

En gennemgående påstand var, at ”kærlighed jo kan dø på mangel af næring. Og at man skal tillade sig at nyde sin seksualitet, mens det står på”
 
Fuldbyrdet seksualitet
Hvor heksene skilte sig ud, var da Gitte Lykke slog til lyd for, at hendes seksualitet var mest fyldbyrdet. Når det mandlige i hende var mest integreret med hendes kvindeside, ligesom det også var nødvendigt, for hende, at hendes kvindeside var i god kontakt med manden i hende.
 
Her svarede Lene Roos, at hun da nød sin seksualitet med sin unge elsker.         Lene, når du har en ung elsker, er det så fordi mændene på din egen alder er for tamme?                                                                                                                           - Både ja og nej, svarer hun.                                                                                          - Men ofte er mændene på min egen alder så gennemsyret af problemer, og når man får startet på alt det der, de har været igennem, så er jeg lige ved at falde i søvn.
Gitte Lykke og Lene Roos tilhører den generation af kvinder, der er mest dus med deres seksualitet. Om den har psykolog Sten Hegeler (medforfatter til …) i 70erne først sagt, at det var mændene, der var mest fortrolig med den. Midt i 80erne var det fifty fifty, hvor Hegeler fornylig i en TV udsendelse med Thomas Blachmann har sagt, at det i dag er kvinderne, der er mest fortrolige, ligesom de formår at nyde den.
 
Ældre mænd mest traditionsbundne
Har din unge elsker moderføleler for dig?
- Nej, slet ikke, og hvis jeg havde en fornemmelse af det, så ville jeg klart sige fra. Han er dog et modstykke til den erfaring, som jeg har med ældre mænd. De er meget traditionsbundne og deres seksuelle kunnen er heller ikke på de unges niveau.
- Noget af det, jeg ellers kan brække mig over at høre, er når du siger, at man går ud og finder et dejligt stykke leverpostej, så miste man samtidig noget af rugbrødet nedenunder. For i virkeligheden er der for mange kvinder i forhold til mænd, der foregøgler noget. Og de er de kvinder, der er opdraget til at tro på, at de kun kan gå i seng med en mand, når de har dybe, stærke og intense følelser.
 
Lene fortsætter: Men man kan jo også holde så meget af, at man kvæler den anden. Omvendt, hvis man ikke kender jalousien, så kender du heller ikke til det at elske og det er i sig selv tingenes modsætninger.                                                                         - Når jeg gør de ting, jeg gør, så er det udfra, at i alt, hvad jeg foretager mig, investerer jeg mig selv totalt også med den smerte, der måtte komme bagefter. Så når jeg vil have noget kort, stærkt og intenst, er det lige så meget fordi, at mine to ægteskaber har været både nedslidende og dræbende

Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk