Arkiv / Ole "Bogart" Michelsen

Ole "Bogart" Michelsen

Film er en rigtig bastardkunst (uddrag fra artikel i Marcaroni 1986)

Gennem mange år kunne Bogarts hatte betyde liv og død for de smalle film her i landet. Bogart, der blev bestyret af Ole Michelsen, satte ord på nogle anmelderkriterier, der holder den dag i dag. Han havde ikke noget imod at blive konfronteret med kendsgerningen omkring hattenes betydning, men tillagde man hans system en objektiv indstilling med hensyn til antal hatte og en subjektiv indstilling med hensyn til de ordmæssige bedømmelser, han gav filmene, så stejlede han og lagde vægt på, at den samlede anmeldelse af filmen i hans program udelukkende var subjektiv, altså udtryk for hans egen mening. 

– Alt andet ville forvirre publikum, og med hvilken grund skulle jeg gøre det?  

– Til daglig fører jeg en isoleret, til tiden ensom tilværelse. Og tit ser jeg tre – fire film om dagen, men jeg har aldrig nogen at diskutere den med, udover programmedarbejderne. Det bliver på årsbasis så 120 film plus det løse, sagde han i 1986.                                                                        

Unge mennesker og voldelige film

- Om unge mennesker bliver voldelige af at se film, nej det tror jeg ikke på. Men jeg tror, at voldsfilm kan stimulere dem, der i forvejen er motiveret for det. Hvis folks påvirkningstærskel er snæver, så tror jeg, at voldsfilm kan påvirke. For så kan de ikke skelne. Børn er jo dygtige til at skelne mellem voldelige lege, men når de er færdige, med at lege, så er de igen artige.  

- Det jeg godt kan lide ved film er, at det er en kunstart med utrolig mange elementer i sig: Skuespillerne, det sanselige, ansigter og kroppe. Derudover er der teatertraditionen, musikken og de gode billeder, især hvis du interesserer dig for malerkunst. Joh, med film har vi med en sand bastardkunst at gøre.                                                                                                                      

Danske film contra amerikanske

Kan samfundets fundamentale tilstand findes i biografen? 

- Ja, det er rigtigt så langt, at gode, amerikanske film afspejler det amerikanske samfund, hvorimod de danske film ikke afspejler noget som helst. Men prøv at forestil dig, at du er Mars beboer, så kunne du ved at se fem års amerikanske instruktørers værker danne dig et indtryk af, hvordan det land er skruet sammen. Men hvis du ser et tilsvarende antal danske film, ville du ikke kunne se noget. 
Er det fordi, amerikanerne er mindre blufærdige end danskerne?  
– Nej, det er fordi, amerikanske filmer skåret over en kam, er betydeligt mere bredspektret og at de har de en kæmpemæssig filmindustri, som bevidst bruges. Desuden er amerikanske helte hele tiden fremme med den allernyeste udvikling. 
Kan du stadig få en klump i halsen og et sug i maven ved at se film? 
 - Ja, og heldigvis for det, I det øjeblik, jeg mistede det spontane udtryk, så ville jeg ikke kunne lave mit arbejde

 

Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk