Arkiv / De lokale Red Mustangs har holdt 50 års jubilæum

De lokale Red Mustangs har holdt 50 års jubilæum

De lokale Red Mustangs holder 50 års jubilæum
(indsat 14 02 17 og på vej til Kolding Ugeavis) At Kolding i beatorkestret Red Mustangs har en kulturel institution, fordi de er byens ældste orkester, bliver der nu sat fakta på, idet mustangerne i dette forår kan holde 50 års jubilæum. At det finder sted ovenpå et år, hvor nogle af rockmusikkens største legender som f. eks. David Bowie, Prince, Leonard Cohen og ikke mindst Rick Parfitt (Status Quo, red.) afgik ved døden, er lidt af et paradoks i sig selv, og noget, Red Mustangs´ frontfigur, 71 årige Jens Erik ”Store” Lund, kommenterer med, ”der er jo noget i ens musikerliv, der forsvinder på den måde med alle de oplevelser, man har haft med dem, og hvordan de hele tiden har bevæget sig i kulissen.                                             - Vi har da gud ske tak og lov stadig Ritchie Blackmore (Deep Purple, red.) og Pete Townsend (The Who, red.), de var jo de første, jeg er blevet inspireret af, og jo ældre man bliver, tænker man jo på, at Bowie jo er langtidsholdbar. Overført til os i Red Mustangs er vi jo blot en flok tumlinger, der er blevet en institution.                                                                                                  – Overført til os i Red Mustangs er vi jo blot en flok tumlinger, der er blevet en institution.

Vandt bl. a. over Gnags

Uanset om man opfatter disse kommentarer som enten over- eller underdrev, så er andre fakta, at Red Mustangs i 1967 vandt over Gnags i Danmarksmesterskabet i beat, så det er udfra disse fakta, at jubilæet kan konkretiseres.
At begge parter er still going strong ses af, at Gnags efter flere års pause netop har udsendt deres nyeste album, ”Nørd”, ligesom Red Mustangs i skrivende stund er ved at indspille syv nye numre, der skal vise dem, som de fungerer i dag.
- Mesterskabet betød senere, at Red Mustangs spillede utroligt meget fra 1968 og frem til 1972 og brød dermed musikkulturmuren ned i Storebælt."
Nej til syrerock I 1974 bestod Red Mustangs - så vidt vi kan bedømme ud fra deres scrapbøger – af Otto Fischer, Jørn Bennedbæk, Jørgen Ruby, Kaj Nielsen, Villy Christensen og Store.                                                               – I dag er der både en skolelærer og en militærmand med i orkestret, griner Jens Erik Lund, idet han henviser til Eddie Troelsgaard og Villy Christensen som den eneste, der har været med fra 1967.

Startede i 1967
Red Mustangs startede i 1967. Oprindelig kaldte de sig The Dirties Set. Første koncert som Red Mustangs fandt sted ude i Sdr. Stenderup. Inde i Kolding spillede de først i pauserne i Hit House og på Brændkjærskolen, begge i Kolding. Snart avancerede de til spillesteder som Pontecorvo (i Hotel Koldings baggård), på Møllegården (nuværende Møllen), på Casino (Kolding Byferies „hovedkvarter"), McNamara (nu Bertrams Kælder) samt på Kridthuset (Tavlen, Munkegade).


Pigtrådsmusik
Dengang var det ellers pigtrådsmusik, der var på mode, og som blev spillet af f. eks. The Cliffters og Defenders. Så når Red Mustangs allerede dengang vakte opmærksomhed, var det, fordi de spillede soulmusik og i Dan Edberg havde en saxofonist med. Navnet Mustangs tog de efter et par cowboybukser, den daværende guitarist Leif Tønder dengang havde. Da de så opdagede, at der var syet nogle røde stikninger i, ændrede de navnet til Red Mustangs.
Allerede i 1968 havde de en stor triumf. De brød et mangeårigt københavnsk monopol på popmusik, idet de vandt Danmarks mesterskabet i beat og endda over selveste Gnags med et repertoire, der bl. a. bestod af „Staggerlee", „Knock on wood", „Soulman" og „Hold on, I'm coming"
„Vi havde ikke engang hørt om dem, men om Gnags fik vi at vide at dengang var de største i Midt- og Nordjylland. Til gengæld var vi de største i Syd- og Sønderjylland", fortæller en af veteranerne fra Red Mustangs, sangeren Villy Christensen.

Nej til syrerock
„Da vi vandt danmarksmesterskabet, var der ikke så mange jyske orkestre, der havde lavet plader, det skulle man til København for at opleve. Her begyndte Alrune Rod at spille syrerock, men den genre har aldrig været os". Alrune Rod hører til mellem nogenaf de første herhjemme, der indspillede plader. LP'en Alrune Rod fra december 1970 er også i dag er et musikalsk klenodie. I 1974 bestod Red Mustangs - så vidt vi kan bedømme ud fra deres scrapbøger – af Otto Fischer, Jørn Bennedbæk, Jørgen Ruby, Kaj Nielsen, Villy Christensen og Store.

Pause på 18 år
Umiddelbart derefter holdt de en lang pause på 18 år! I 1989 fik de imidlertid tilbud om at spille sammen med The Searchers til en tresser-rockkoncert, der skulle finde sted på det daværende Sans Souci (hvor Jensens Bøfhus og Crazy Daizy ligger i dag), og så blev Red Mustangs gendannet.
Musik og mandehørm
„I dag laver vi kun få arrangementer om året", siger de tre veteraner. Et af arrangementerne er Tresserrockfestivalen. Både her og andre steder har Red Mustangs optrådt med berømte engelske bands, som f. eks. The Searchers, The Swinging Blue Jeans, Mungo Jerry og Hermans Hermits, „men vi bevæger os helst ikke for langt væk fra Kolding", siger de.
Når man er seks mand i et orkester, kan uenigheden om musikrepertoiret godt opstå:
„Uenigheden i repertoirevalget går på stilen. Men vi har også det udgangspunkt, at numrene skal være harmoniske, de skal være lette og dansbare". Trods det kan Red Mustangs prale med at have hele 126 numre med i deres repertoire. Deres repertoire er i dag et bredt udsnit af rock og rul gennem tiden, og de foretrækker at spille noget, alle kan lide".
„Hvis man er vokset op med musikken, så slipper man den ikke, så det er sammenholdet, for ikke at tale om mandehørmen, vi dyrker".
Det er dog Jens Erik ”Store” Lund, der sammen med Villy er mustangernes frontfigur, og iflg hans horoskop, har han sans for detaljer og videnskabelig analyse, hvor hans respekt for de foreliggende kendsgerninger, giver ham den placering, som bedst afstemmes med hans evner. Det gør ham på en gang både streng og retfærdig i hans dømmekraft, hvilket hans nærmeste nyder godt af, når de har behov for det.

Livets gps
Sammen med sin gamle ven Erik Østenkjær udgav han i 2012 bogen ”Livets gps”, der med undertitlen ”Beretninger om livet” er formet som to voksne mænds samtaler. Her får Jens Erik Lund chancen for at folde sig ud som ikke bare rockmusiker, men også debattør, hvor han om magt siger: - Mit forhold til magt er ikke noget, jeg tænker på til daglig, når nogen tillægger mig magt i min kraft af mit virke på scenen, på jobbet eller slet og ret af min fysiske størrelse. Og da han i det lokale musikmiljø er blevet kaldt for ”byens ældste hippie” har han denne holdning til seniorhippier:

Pensionisthippier
- Det vi trænger til er en ny hippiebevægelse, og chancen ligger lige til højrebenet. For det, de unge politikere har så travlt med at kalde ældrebyrden, kan jo udvikle sig til ”den farlige alder” hvor de ældre har alt at vinde og intet at tabe og derfor bliver en magtfaktor alene i kraft af deres antal. – Så det jeg søger, er snarere en bevægelse, som formår at påvirke de unges syn på sig selv, og give dem troen på, at man kan, hvad man vil, at vi fødes som originaler, udstyret med evner, som gør det muligt for os ikke at ende sogn en kopi. – Så vi står overfor at forklare den unge generation, at det eneste, de får ud af deres jagt på bil, villa og vovse, er spild af gode kræfter, som de får rigelig brug for, når de nærmer sig alderdommen, for de bliver mentale pensionister, inden de når pensionsalderen. Tænk sig at være i fyrrerne og være hundeangst for at runde de halvtreds.
Musik og mandehørm Tilbage til Red Mustangs og deres indbyrdes uenigheder om musikrepertoiret:                                                                                     - Uenigheden i repertoirevalget går på stilen. Men vi har også det udgangspunkt, at numrene skal være harmoniske, de skal være lette og dansbare". Trods det kan Red Mustangs prale med at have hele 126 numre med i deres repertoire. Deres repertoire er i dag et bredt udsnit af rock og rul gennem tiden, og de foretrækker at spille noget, alle kan lide". - Hvis man er vokset op med musikken, så slipper man den ikke, så det er sammenholdet, for ikke at tale om mandehørmen, vi dyrker.                                            Hvordan vil du karakterisere Red Mustangs i dag?                                        - Vi er lidt mere afslappede, vi ved, hvad vi kan, så det hænger bedre sammen og vi har aldrig spillet så godt.
 

Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk