Ture tips / Torvet omkring Ribe Domkirke er ren trumf (okt 13)

Torvet omkring Ribe Domkirke er ren trumf (okt 13)

 Torvet omkring Ribe Domkirke er fornylig blevet totalrenoveret

Takket være en omfattende, elegant og en rigt detaljeret flisebelægning rundt om hele den kæmpestore Ribe Domkirke, er den blevet en mere integreret del af byen. Det er blevet en trumf for både byen og kirken, hvor renoveringen har betydet, at man har gravet godt en meter af den høj, der ellers omgav kirken. Det gør, at man i dag kun befinder sig en meter over den flade, der ellers omfatter 1300 års historiske spor, hvor disse lag går fem meter ned i jorden. Indtil for nylig fremstod Ribe Domkirke, der er Skandinaviens bedst bevarede, ellers som en megastor skulptur, placeret midt i en rundkørsel, hvor der endda var bygget en mindre høj rundt om.
                                                                                                      
Belægningsfunktion
Under belægningsarbejdet har man sørget for et samspil med kirken. På den måde, at man har lagt store granitsten inderst mod kirken og mindre granitsten udadtil. De store sten symboliserer kirkens megastørrelse, mens de mindre sten symboliserer marsken, havet og dermed uendeligheden. Kirken og marsken er på én gang hinandens modsætninger og samtidig afhængighedsforhold, hvor marskens uendelighed med dens indbyggede meditationsmuligheder modsvares af kirkenrummets dybe, stille ro.
 
Kæmpe kirke overfor lille by
Ser man ellers Ribe udefra det omliggende og marsklandskab, så rager Ribe Domkirke godt op over byens tage, hvor det kan virke grotesk med så kæmpe en kirke til så lille en by. Men størrelsesforholdene fortæller bl. a., hvor meget troen har betydet for de mennesker, der derude vestpå ellers kun har været vant til naturens kræfter. At domkirken ellers er bygget i en ældre middelalders romanske stil, har byen nydt godt af gennem mange år, især for turister og historisk interesserede. Fra kirkens tårn kan man i godt vejr se helt ud til Mandø, en af Vadehavets største øer. Ribe Domkirke, der blev påbegyndt i 1100 tallet, har dannet ramme for flere hundred års Danmarks – og kirkehistorie. Ved restaureringen 1840 – 45 oplevede den for første gang en forståelse som et nationalt historisk monument. Det blev hjulpet på vej af den inspiration, den danske kunsthistories grundlægger N.L. Høyen i 1830 fik, da han havde besøgt Ribe og med begejstring studeret kirkebygningens ”antikke” arkitekturformer ”.
 
Paradoks redning
Op gennem historien har Ribe, der jo er Danmarks ældste by, ellers ført en noget upåagtet betydning. Ved grænsedragningen i 1864 og Esbjergs anlæggelse gik udviklingen helt uden om Ribe. Men paradoksalt nok reddede det turistmæssigt byens image på den måde, at Ribes enestående helhed af bindingsværkby og kirke mere kunne træde i karakter. I de efterfølgende år blev domkirkens arkitekturformer livligt debatteret og diskuteret, og i perioden 1882 – 1904 gennemførtes en meget omfattende istandsættelse. Det har givet kirken sin nuværende fremtræden, hvor historien taler til tilskueren gennem bl. a. epitafier, malerier og godt håndværk. Sidste større indvendige renovering i Ribe Domkirke fandt sted i 1982, da maleren Carl Henning Pedersen gik i gang med at skabe en monumental udsmykning af korrundingen.
 
Indbyder til ro og eftertanke
Det er ellers ikke historik, Ribe Domkirke mangler, og man kan snildt bruge et par timer på at gå på opdagelse i tiden og historien. Kirkens byggemateriale er overvejende vulkansk tufsten. De er hentet i stenbrudene ved Rhinen syd for Køln, og stenene i belægningen udenfor giver en fornemmelse af, at kirke og torv er skabt af samme materiale. Mønstret i belægningen udenfor er i øvrigt inspireret af gulvet i et af kirkens sideskibe, og hele udenomsarealet indbyder på samme måde som kirkens indre til den ro og eftertanke, som et så stort og prangende byggeri pr automatik indbyder til.
 Hele renovationsarbejdet er foretaget af RealDania, som også har stået bag Nicolaikomplekset i Kolding, samt byggerier som Midlertidig Arealanvendelse i Fredericia og Brødremenighedens huse i Christiansfeld, der alle ligger indenfor en times kørsel fra Kolding
 
 
 
 
 
 
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk