Ture tips / Trækfærgerne i Skjern Enge

Trækfærgerne i Skjern Enge

 
Det emmer af drengedrømme, natureventyr, historie og funktionalisme, hvis man fra Skjern Enge, der ligger et par kilometer fra Ringkøbing Fjord, vil en tur over på øen Kalvholmen for at studere naturområdet nærmere. For ligesom i gamle dage kan man ved hjælp af en pram og en stålwire passere Skjern Å og komme over på Kalvholmen og studere de mange fugle.
 
100 årige færger
To trækfærger findes der, og de er begge en kopi af de trækfærger, der også blev brugt for 100 år siden til transport af folk og fæ. De to trækfærger er placeret i hhv. det sydlige og det nordlige løb et par kilometer fra udløbet i Ringkøbing Fjord. Dengang var de naturligvis bygget af træ, og hvor man brugte et reb til at trække i for at komme over.
 
Danmarks eneste floddelta
Området omkring Pumpestation Nord er Danmarks eneste floddelta, som er 6-8 kilometer bredt og strækker sig 12-14 kilometer ind i landet. Floddeltaet er ellers en del af det restaurationsprojekt, Skjern Å gennemgik omkring årtusindskiftet, hvor en stor del af ådalen på 2200 ha agerjord igen blev omdannet til enge og vådområder.
 
Afvandingsnet fra 60erne
Kravler man op i udkigstårnet, kan man se dele af det store afvandingsnet fra 60erne, hvor det mest af deltaet blev opdyrket og beskyttet af et dige ud mod fjorden.
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk