Artikler med brod / Vandmasser skaber action

Vandmasser skaber action

Vandmasser i stryg skaber indbygget naturaction
(Indsat 27 12 14) Der er få siddepladser ude i den lokale natur, hvor der er så meget action at se på, som ved de forholdsvis nyindrettede siddepladser ved faunapassagen i Dalby Møllebæk ved Dalby Mølle. Man har for nylig kunnet overvære havørrederne vandre gennem Danmarks formentlig længste serpentinerstryg op i åen og gyde. Men også udenfor ørredvandringssæsonen er der rigeligt at se på, hvis man er dus med naturens laden og gøren.

Indbyggede pools

Serpentinerstryget, der er bygget færdigt i for ca. seks år siden, er med sine næsten 600 meters længde, et fald på 1,25 meter og med tyve indbyggede pools, en udflugt værd i sig selv. Det består af en øvre strækning, der er adskilt fra møllesøen med en spunsvæg, en strækning med meget snævre slyngninger, hvor der er nedrammet jernplader i voldene mellem de enkelte delstrækninger samt en mere åben strækning, hvor der ikke er anvendt jernplader mellem de enkelte slyngninger.

Strygets slyngninger

Med hele strygets konstruktion er pladsen dels udnyttet optimalt for at få mindst muligt fald, da det er stejlheden af stryget, der afgør, hvilke fisk og smådyr der kan passere op gennem vandløbet. Men strygets slyngninger er også bygget til at kunne rumme store rummer vand, og i perioder med meget nedbør som nu, kan fra siddepladserne oppe på kanten sidde og følge vandmassernes fantastiske kraft
Carl Riisgaard | 6000 Kolding  | carlriisgaard@stofanet.dk